Împreună cu colegii ei, Teodora Ciorna și Casian Kerezsi, Larisa a făcut, din „gândul ce suna foarte filosofic” o colecție de îmbrăcăminte. Mai mult, cei trei și-au integrat colecția vestimentară într-un concept, „O seară de bal”, i-a spus Casian. „Cu o tentă foarte barocă”, adaugă Teodora.

Ținute, film, decoruri, scenariu, fotografii, reprezintă un tot care, la început, a fost o „temă de casă”. Casian explică: „La facultate ni s-a cerut să creăm ceva nou, pornind de la perlă și costumul baroc. Noi am încercat să aducem, lângă aceste elemente, alte câteva ce țin de modernitate: materiale, culori, forme noi”. Cei trei studenți orădeni au desenat nu mai puțin de 28 de costume. Cinci dintre acestea au luat formă, în atelierele Facultății de Arte, și au prins viață, purtate fiind de însăși autorii lor, în film.

Clipul „The Trendy Pearl Collection” are deja câteva sute de vizualizări și a fost realizat, la fel ca și fotografiile colecției, de Casian. El face film, fotografie, modă și croitorie. „O haină arată cu totul altfel în mișcare. Cu ajutorul acestui film, am vrut să arătăm cum se vede colecția noastră... «pe viu». E important să te afirmi”, spune Casian. La rândul ei, Larisa zice că „filmul își propune să inducă o stare. Un film explică mai bine, povestește...”. „Filmul e modul prin care transmitem ce am vrut noi să spunem cu aceste creații vestimentare. Imaginile acestea sunt mai mult decât dezvăluie o plimbare a manechinelor pe catwalk”, adaugă Teodora.

Totul, de la ținute, la povestea filmului, „O seară de bal” – după cum spune Casian, la modele, muzică, decor... a fost muncă de echipă. „Povestea a fost ideea mea”, zice băiatul. Teodora s-a gândit că decorul e musai să fie „un beci din Cetate”. Atmosfera: „Barocă, dramatică, veche...”, completează Teodora.

Până și faptul că, în anumite secvențe ale filmului, modelele par să meargă înapoi are un sens. „Aceste momente au fost anume gândite și montate așa pentru a sugera întoarcerea în timp, la epoca baroc”, subliniază Casian.

„Remarcabil”, spune lect. univ. dr. Mădălina Brașoveanu – coordonatoarea proiectului celor trei tineri artiști, despre munca lor. „Filmul face parte dintr-un proiect mai amplu, una din tematicile seminarului de Istoria Artei. Ne-am propus o reinterpretare contemporană a barocului, iar cei trei studenți au preluat elemente din acea perioadă și le-au transpus într-un stil contemporan. Filmul este un fel de reclamă pentru colecția lor, dar au mai făcut fotografii, afișe, schițe... Trebuie să vă spun că toți studenții au răspuns foarte bine la această temă a barocului”, afirmă lect. univ. dr. Mădălina Brașoveanu. Ea a mai adăugat că lucrările tinerilor artiști, inspirate de epoca barocă, sunt atât de bune încât și-ar dori să organizeze, pentru ei, o expoziție în afara facultății, poate chiar la Palatul Baroc.

 

Biroul de Comunicare

Filmul realizat de studenții Facultății de Arte a Universității din Oradea poate fi urmărit aici: https://www.facebook.com/cassiankereji/videos/913347636516700

Image  

Image  

Image  

Image  

Image