Proiecția acestui film, pentru studenții și cadrele didactice ale universităților din Alicante, Padova și Oradea, partenere în cadrul acestui proiect, face parte din demersurile de cercetare prin intermediul cărora cei prezenți și-au propus să afle dacă și în ce măsură teatrul sau filmul pot fi creditate ca surse de documentare pentru istorici și lingviști.
Evenimentul a fost, după cum relatează prorectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, o reușită. „Cei prezenți s-au lansat în discuții consistente, nu doar asupra informațiilor din film ce pot fi luate în considerare de către cercetători, ci și asupra contextului și perioadei istorice la care producția «Avram Iancu, împotriva Imperiului» se referă”.
Proiectul „Teme și metode de cercetare în domeniile istoriei și filologiei”, este un eveniment științific și cultural organizat sub auspiciile EU GREEN, un program intensiv mixt (BIP) care se desfășoară în perioada 17 februarie – 11 aprilie 2025, online și la Universitatea din Oradea.
Docu-drama „Avram Iancu, împotriva Imperiului”, un demers cinematografic privat, care și-a propus să ofere publicului o nouă perspectivă asupra revoluției de la 1848 din Transilvania și asupra eroului ei, Avram Iancu. Producția, lansată în anul 2024, cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la nașterea „Crăișorului”, a avut drept consultanți științifici nu mai puțin de trei cadre didactice ale Universității din Oradea: prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, prof. univ. dr. habil. emerit Mihai Drecin și lect. univ. dr. Radu Romînașu.
Echipa de Comunicare – Universitatea din Oradea