Da, acest bazin cu apă caldă naturală este unul dintre ultimele refugii ale Lotusului Termal (Nymphaea lotus var. thermalis), o plantă acvatică mai „bătrână” decât dinozaurii. Concret, Lotusul Termal are, spun specialiștii, vârsta de peste 2,6 milioane de ani. Adică, datează din epoca geologică numită „terțiar” și a supraviețuit mileniilor datorită condițiilor speciale de viață pe care le-a găsit numai în stațiunea Băile 1 Mai, mai precis în Ochiul Țiganului unul din lacurile alimentate de izvoare termale aflate la marginea stațiunii.
Nufărul, unic în Europa, este considerat plantă „relictă”, deoarece – consideră specialiștii – era aici pe vremea dinozaurilor, a fost contemporană cu apariția omului, exista și în timpul înălțării și decăderii marilor imperii ale antichității sau în vremea apariției orașului Oradea. Specia a fost „descoperită” și clasată științific în anul 1789 de botanistul Pál Kitaibel. Numele i-a fost dat ceva mai târziu, în 1908 când János Tuzson îi dă această denumire datorită asemănării sale cu nufărul de Nil.
În anul 1931, conștienți de valoarea Lotusului Termal, savanții acelor vremuri declară lacul cu apă caldă, indispensabilă existenței acestei specii de nufăr, de la marginea satului Rontău rezervație naturală. În anii `90 vacile sătenilor pășteau libere valoroasa plantă relictă, rămasă fără nicio protecție reală din partea autorităților locale și de stat. Apoi, în prima decadă a noului mileniu, mai precis în anul 2011, experții constată „declinul” rezervei de apă termală din Băile 1 Mai, o resursă exploatată abuziv și irațional de locuitorii și afacerile turistice care prosperă în vecinătate. În mai puțin de zece ani, Lotusul Termal ajunge în pragul extincției, habitatul său natural, lacul termal, dispărând complet și pentru totdeauna.
Specia, ce se regăsește pe blazonul Universității din Oradea, a fost salvată de la dispariție de un grup de biologi de la universitate și Muzeul Țării Crișurilor. Acum frumoasele flori de nufăr pot fi admirate - sperăm pentru cât mai mult timp - în habitatul artificial ce le-a fost creat în inima campusului Universității din Oradea.