Pe parcursul a trei zile, cadre universitare, doctoranzi, experți, diplomați, reprezentanți ai autorităților publice, societății civile, mediului de afaceri și ai mass-media, dar și studenți, vor dezbate subiecte ce vizează crizele, provocările și transformările, din diferite domenii de politică (sănătate publică, economie, afaceri sociale, educație și formare, tineret, cercetare și inovare, digitalizare, politică, frontiere și securitate, migrație, cetățenie UE etc.), cu care se confruntă în prezent UE și statele membre, cu un accent particular pe interacțiunea dintre actorii europeni, naționali și subnaționali în ceea ce privește procesul de formulare a politicilor europene și influențarea procesului decizional al UE.

Participanți din România, Ungaria, Polonia, Ucraina, Republica Moldova, Germania, Grecia, Franța, Portugalia, Georgia sau Turcia, vor prezenta, în format hibrid (on-site și online), lucrări care vor aborda teme cuprinse în cadrul a trei secțiuni: Procesul de formulare a politicilor europene, între nivelul european și cel național: actori, interacțiuni, mecanisme; Actori naționali și subnaționali: canale și instrumente de participare la/și de influențare a procesului decizional al UE; Agende politice locale, regionale și naționale – una sau diferite strategii de promovare a intereselor naționale, la nivelul UE?. “Prin contribuțiile participanților la conferință ne dorim să dezbatem diferite experiențe naționale, exemple de provocări, dar și de bune practici, pentru a identifica soluții menite să contribuie la consolidarea guvernanței pe mai multe niveluri a UE, dar și a procesului de formulare a politicilor europene, cu referire atât la conținutul acestora, cât și la canalele, instrumentele și mecanismele pe care diferiți actori din UE, din diferite sectoare și de la diferite niveluri de guvernare, le au la dispoziție”, a declarat coordonatorul conferinței, Alina – Carmen Brihan.

Deschiderea conferinței va avea loc joi, 26 mai 2022, orele 16.00, în Sala festivă a Palatului Episcopal Romano – Catolic din Oradea. Cu această ocazie, va fi lansat și volumul „Europe in a changing world: opportunities and challenges. In Honorem Professor Ioan Horga”. Volumul, coordonat de Florentina Chirodea et al., și apărut în anul 2021 la Editura Universității din Oradea și la Editura Universității din Debrecen, abordează spațiul european proiectat într-o lume în permanentă schimbare și transformare, valorile care coagulează o parte a acestui continent într-o singură structură politico - economică suprastatală, Uniunea Europeană, dar și problematica frontierelor UE și pe cea cooperării regionale. Totodată, pe lângă calitatea analizelor și actualitatea datelor prezentate, volumul adună în paginile sale și aprecierea neîndoielnică a autorilor față de activitatea profesională și academică, de peste 40 de ani, a profesorului Ioan Horga, la împlinirea vârstei de 65 de ani. Cu ocazia lansării volumului, diferite personalități de la nivel local, național și internațional vor adresa mesajele lor, on-site și online.

Ultima zi a conferinței va cuprinde și un workshop dedicat studenților înmatriculați la studii de licență în cadrul Universității din Oradea. Intitulat “Rezoluția tinerilor: UE este despre viitorul meu!”, workshop-ul se va bucura de prezența unor experți și oficiali de la nivel național și european și va urmări să aducă Uniunea Europeană mai aproape de studenți, indiferent de domeniul în care aceștia se specializează.

Această conferință a fost finanțată cu sprijinul Programului Erasmus+ al Uniunii Europene, Modulul Jean Monnet "Raising Awareness and Strengthening the Use of Mechanisms for Influencing the EU Decision-Making" (599934-EPP-1-2018-1-RO-EPPJMO-MODULE). Echipa proiectului este formată din: lect.univ.dr. Alina – Carmen Brihan – coordonator, prof.univ.dr. Ioan Horga și conf.univ.dr. Gabriela Goudenhooft.

Biroul de Comunicare

AFIȘ EVENIMENT

PROGRAM