Au participat în cele 30 de secțiuni 190 de cercetători români și străini care au prezentat mai bine de 200 de lucrări. Printre temele cele mai discutate au fost: analiza bazelor de date produse de noile tehnologii digitale și de traficul pe internet (big data), bunăstarea copiilor, evoluțiile din învățământul superior, sănătatea și stilul de viață, migrația. Nume importante ale sociologiei mondiale precum Filomena Maggino (Universitatea din Florența), Ferran Casas (Universitatea Girona), David Bartram (Universitatea Leicester) au conferențiat în plenarele desfășurate în Aula Mare a Universității și în holul bibliotecii universitare.
În cadrul conferinței au fost lansate și 2 volume de specialitate: „Bihorul în Europa. Local, național și european în transformările sociale regionale în perioada 1996-2015” (coordonat de Adrian Hatos și Floare Chipea), „Sociologia Românească 1900-2010. O istorie socială” (coordonat de Cătălin Zamfir și Simona Stănescu).
Conferința a fost organizată de Universitatea din Oradea, prin Departamentul de Sociologie și Asistență Socială, în parteneriat cu Fundația ProCariere Oradea cu susținere financiară din partea Consiliului Județean Bihor.