Delegaţia a fost primită de prorectorul responsabil cu Managementul Cercetării Ştiinţifice şi Relaţii Internaţionale la Universitatea din Oradea, prof.univ.dr. Sorin Şipoş, care a anunţat: „evenimentul de astăzi îl are în centru pe E.S. Ambasadorul Slovaciei în România, Ján Gábor, care a propus celor patru universităţi să organizeze împreună, anul viitor, un simpozion ştiinţific”. Reprezentantul Universității din București, conf.univ.dr. Maria Anoca Dagmar, director al Departamentului de Filologie Rusă și Slavă a îndeplinit și rolul de translator.
Prorectorul Universităţii din Prešov, Peter Kónya, alături de colegul său prof.univ.dr. Martin Javor, au evidenţiat că există o colaborare între Universitatea din Oradea şi Universitatea din Prešov pe domeniul istoriei, astfel încât Comisia slovaco-română de istorie organizează conferinţe din doi în doi ani.
Prorectorul Sorin Şipoş a propus includerea în simpozion a unei probleme de actualitate: „Minorităţi - majorităţi etnice şi confesionale în Slovacia şi România”.
Simpozionul ştiinţific cu tema „Raporturile româno-slovace şi raporturile slovaco-române între secolele XIV – XX” va conţine patru secţiuni: raporturi culturale, etnice, confesionale şi diplomatice.
În cadrul întâlnirii delegaţiei cu rectorul Universităţii din Oradea, prof.univ.dr. Constantin Bungău a vorbit despre strânsa colaborare cu Slovacia atât pe domenii universitare cât şi cu societăţi comerciale, prin existenţa unor proiecte bilaterale, mobilităţi Erasmus pentru studenţi şi cadre didactice şi a subliniat dorinţa de „a dinamiza aceste colaborări prin proiecte comune cu finanţare din fonduri europene”.
Programul vizitei delegaţiei la Universitatea din Oradea a cuprins şi participarea invitaţilor la vernisajul expoziţiei „10 ani de la aderarea Slovaciei la Uniunea Europeană”. Colecţia a fost expusă în holul Bibliotecii universitare. În deschidere prof.univ.dr. Sorin Şipoş a amintit că „în NV-ul României se află o comunitate slovacă care a ştiut să-şi păstreze cu maximă responsabilitate şi consecvenţă tradiţiile, limba şi identitatea”.
Cu prilejul aniversării unui deceniu de la aderarea Slovaciei la Uniunea Europeană, prorectorul l-a invitat pe E.S. Ambasadorul Slovaciei în România, Ján Gábor, să puncteze acest moment important din istoria Slovaciei numindu-l „moment de reflecţie şi de bilanţ”.
Ambasadorul a amintit că „Slovacia a fost de trei ori victorioasă, întrucât în urmă cu 25 de ani Slovacia şi-a dobândit libertatea şi democraţia, după încă trei ani independenţa şi în urmă cu 10 ani a devenit membră a statelor Uniunii Europene, ceea ce i-a adus plusvaloare. Slovacia a fost primul stat care a ratificat aderarea României la Uniunea Europeană şi este un aprig aliat în intrarea României în spaţiul Schengen”.
În încheiere, deputatul UDSCR Adrian Merka a evidenţiat că „deşi comunitatea slovacă din România este o comunitate mică este foarte sufletistă” şi „speră ca tinerii slovaci să preţuiască şi să păstreze tradiţiile, limba şi identitatea etniei lor”.