„Concursul este pentru cei care doresc să îşi depaseasca limitele cunoştinţei, să caute singuri soluţii şi să aplice disciplinele tehnice studiate într-un mediu practic.” afirmă Birouaş Flaviu.
Acest gen de competiţie a avut loc pentru prima dată, acum cinci ani, iar datorită unor studenți pasionați de tehnică și inginerie, evenimentul a crescut nu doar în popularitate, dar și în numărul de participanți. Ediţia de anul acesta, a avut trei categorii de competiţii la care participanţii au luptat să obţină locurile fruntașe.
Pentru proba de Line Follower Classic, fiecare robot trebuia să îndeplinească următoarele condiții: să fie capabil să ia decizii folosind o inteligență artificială programată de către concurenţi, să poată urmări traseul folosind senzori optici și să parcurgă circuitul fără să părasească linia. Bineînțeles, roboții cei mai rapizi, au ocupat locurile fruntașe, după cum urmează:
- Locul I – Echipa Prodigy formată din elevii: Eduard Mihok şi Brendon Kovacs de la Liceul Don Orione din Oradea
- Locul II – Echipa HBFS II formată din studenţii: Cristian Dobre, Mihai Crăciunescu şi Andrei Duluţă de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din Bucureşti
- Locul III - Echipa Cârpici formată din studenţii: Flaviu Birouaş şi Arnold Nilgesz de la Facultatea I.M.T. din Oradea.
Pentru proba a doua de Line Follower Enhanced, fiecare robot participant trebuia să îndeplinească anumite sarcini suplimentare faţă de proba de Line Follower Classic: să poată păstra traiectoria pe o linie întreruptă, să traverseze o rampă, să treacă un obstacol, iar toate acestea să aibă loc într-un timp cât mai scurt. Echipele câştigatoare au fost:
- Locul I – Echipa Prodigy formată din elevii: Eduard Mihok şi Brendon Kovacs de la Liceul Don Orione
- Locul II - Echipa Cârpici formată din studenţii: Flaviu Birouaş şi Arnold Nilgesz de la Facultatea I.M.T. Din Oradea
- Locul III – Echipa HBFS I formată din studenţii: Cristian Dobre, Mihai Crăciunescu şi Andrei Duluţă de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din Bucureşti.
Pentru ultima probă, cea de Mini Sumo, roboţii trebuiau să îndeplinească anumite cerințe tehnice necesare categoriei. Fiecare robot a avansat în clasament câştigând o luptă cu adversarul prin scoaterea acestuia din ring, iar la această categorie echipele care au obținut primele locuri au fost:
- Locul I – Echipa Ragnar formată din studenţii: Alexandru Sorea şi Ovidiu Bizinic de la Facultatea de Inginerie in Limbi Străine din Bucureşti
- Locul II – Echipa Thrill formată din studenţii: Călin Constantin şi Constantin Craifoleanu de la Facultatea de Inginerie în Limbi Străine din Bucureşti
De asemenea, s-a acordat un premiu de originalitate pentru echipa FIM – Tronic formată din studenţii Daniel Cenuşă şi Roman Pănuţă de la Universitatea din Suceava „Ştefan cel Mare” - Facultatea de Inginerie Mecanică, Mecatronică şi Management, pentru dezvoltarea unor aplicaţii de comunicare şi programare în timp real a robotului prin smartphone.
Trebuie menționat faptul că, desfăşurarea acestei competiţii nu ar fi fost posibilă fără sprijinul sponsorilor, şi anume, a partenerului principal PLEXUS, care a fost alături de echipa de organizare de-a lungul acestui proiect, cât și a celorlați sponsori care au contribuit financiar: Celestica, Connect Group, Signum şi Carpatronics.
Evenimentul a avut un real succes în rândul participanților, stârnind interesul viitorilor studenți să urmeze o profesie tehnică, cu speranța ca tinerii spectatorii de azi să fie concurenţii de mâine. Pentru ediţia viitoare, organizatorii au o viziune ambițioasă şi urmăresc în continuare o creştere în populartitate şi în numărul de participanţi, venind cu idei și probe adiţionale.