Activitatea a reunit 50 de studenţi şi profesori din şase universităţi europene de prestigiu: Universitatea „François-Rabelais” din Tours (Franţa), Universitatea Gottfried Wilhelm Leibniz din Hannover (Germania), Universitatea Radboud din Nijmegen (Olanda), Universitatea din Bristol (Marea Britanie), Universitatea din Oradea şi Universitatea din Bologna (Italia), gazda programului.

După o primă săptămână dedicată pregătirii teoretice, axată pe prelegeri şi exerciţii tematice susţinute de profesorii din cele şase universităţi partenere şi de specialişti italieni din domeniu, cea de-a doua săptămână a fost rezervată aplicării în practică a celor învăţate. Studenţii au fost repartizaţi în şase grupuri de lucru multinaționale (câte un student din fiecare universitate în fiecare grup), în scopul realizării unui studiu de grup dedicat regenerării urbane a unei foste cazarme (Caserma Masini), în scopul transformării acesteia într-un spaţiu pentru comunitate (locuinţe sociale, grădiniţă şi alte funcţii urbane considerate adecvate de către studenţi). Ultima zi a fost destinată prezentării rezultatelor finale obţinute în cadrul acestui program şi a propunerilor realizate pentru arealul de studiu de cele şase grupuri de lucru.

Echipa orădeană a fost formată din Dan Dragoş, Corina Serac, Mihai Şvab (studenţi în anul II la programul de masterat Gestiunea și Planificarea Teritoriului asistată de GIS), respectiv Carmen Drăgoi, Natalia Pătraşcu şi Tamás Pénzes (studenţi în anul III la programul de licenţă Planificare Teritorială), sub coordonarea cadrelor didactice lector.dr. Luminiţa Filimon şi lector.dr. Stelian Nistor.

Apreciem această experienţă ca fiind benefică şi formatoare, permiţând participanţilor să descopere atât trăsăturile comune, cât şi diferenţele de abordare a politicilor de locuire socială şi regenerare urbană la nivelul statele participante şi relevând noi oportunităţi de identificare a unor aspecte inovatoare pentru o planificare urbană durabilă.

Echipa orădeană va realiza o prezentare a acestei activităţi miercuri, 26 martie 2014, de la ora 10, în sala C219, Pavilionul C. Vă aşteptăm cu drag!

Lector dr. Luminiţa Filimon