Desfășurat sub deviza „Asociațiile Studențești - motorul inovării și implicării", evenimentul a adus la aceeași masă: conducerea Universității din Oradea, reprezentanți ai celor 16 asociații studențești active în cadrul universității, precum și parteneri strategici ai AAUO.
În deschiderea evenimentului, rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, a subliniat importanța asociațiilor studențești pentru comunitatea academică. „Sunt asociații studențești de la Universitatea din Oradea care sunt exemple de bune practici la nivel național”, a declarat rectorul Universității din Oradea. De asemenea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău a încurajat implicarea studenților în activitățile alianței europeană EU GREEN, care reunește nouă universități cu profiluri similare din tot atâtea țări europene.
Prorectorul responsabil cu serviciile studențești, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, a prezentat cele trei principii care stau la baza colaborării dintre universitate și asociațiile studențești: parteneriatul, încurajarea activităților științifice și susținerea valorilor autentice. „Mai mulți suntem mai puternici!”, a fost mesajul de încheiere al prorectorului Universității din Oradea, care a subliniat, încă o dată, importanța colaborării și sprijinului reciproc.
La eveniment au participat reprezentanții partenerilor, ei înșiși alumni ai Universității din Oradea: Laviniu Gabor, fondator și președinte al Asociației DECENU.EU, Flaviu Porojan, manager al centrului regional Oradea la Fundația CREFOP, Filip Barabaș, președinte al A.R.D.T. Oradea, și Costuț Sorina, manager de proiect NGO Matches, reprezentantă APPAR ROVE, care au adus contribuții valoroase prin experiența și implicarea lor. De asemenea, au avut intervenții online reprezentanții a două organizații neguvernamentale importante la nivel național a căror misiune este să sprijine organizațiile nonprofit din România, incluzând aici și asociațiile studențești. Ana Cojocaru de la asociația Amply ONG și Loredana Luțescu de la asociația Techsoup România au prezentat resursele și oportunitățile pe care le pot accesa asociațiile studențești.
În a doua parte a evenimentului a avut loc o masă rotundă propriu-zisă, sub forma unei sesiuni de brainstorming și networking, care a facilitat identificarea nevoilor specifice ale asociațiilor și au stimulat propuneri de colaborări viitoare. Participanții au identificat din experiențele proprii ale organizațiilor lor provocările și oportunitățile pentru asociațiile studențești.
Participanții au agreat necesitatea unor resurse, servicii, activități și soluții la problemele comune pe care președintele Asociație Alumni l-a propus sub forma unui Centru de Resurse Alumni pentru Asociațiile Studențești, o platformă sub egida AAUO care va oferi mentorat, acces la resurse specializate, suport în dezvoltarea organizațională și facilitarea conexiunilor cu mediul de afaceri și ONG-urile locale și naționale. Impactul așteptat al evenimentului include crearea acestei platforme comune și lansarea de inițiative concrete pentru susținerea asociațiilor studențești, marcând astfel un moment important în dezvoltarea ecosistemului academic local.
Ca o concluzie, Dorin Cristian Coita, președintele Asociației Alumni Universitatea din Oradea, a declarat: „Acest eveniment marchează un moment important în dezvoltarea relației dintre absolvenți și studenții actuali. Suntem convinși că experiența absolvenților noștri reprezintă o resursă valoroasă pentru asociațiile studențești, iar prin Centrul de Resurse Alumni pentru Asociațiile Studențești vom putea oferi sprijin concret și relevant pentru dezvoltarea acestora."
Evenimentul a fost apreciat de participanți ca o reușită, consolidând legăturile dintre universitate și comunitatea sa extinsă de absolvenți și parteneri.
Echipa de Comunicare – Universitatea din Oradea