Vizitat studenților orădeni a coincis, în mod fericit, cu împlinirea a 70 de ani de existență a Radio Cluj. Viitorii jurnaliști au avut ocazia să vadă cum erau înregistrate și prelucrate, pe bandă magnetică, materialele destinate emisiunilor de radio și modul în care, azi, aceste materiale sunt realizate cu ajutorul tehnologiilor digitale. Studenții IRISPSC au avut șansa de a citi știri, chiar la microfonul Radio România – Cluj, văzându-și apoi materialele procesate: fonotecate, „curățate” de pauze nedorite și bâlbe.

Image  

Mai apoi, în studiourile TVR Cluj, tinerii jurnaliști au descoperit cum prind viață materialele de televiziune. Studenții Universității din Oradea au trecut prin cabina de emisie, au fost în platoul de știri, au poposit în spatele camerei de filmat, în fața prompterului și chiar pe locul rezervat prezentatorilor de știri.

Image  

Următorul popas a fost la sediul unei televiziuni comerciale cu sediul în orașul de pe Someș, Prima News Cluj. Aici studenții IRISPSC au avut discuții cu echipa redacțională, cu realizatorii și prezentatorii postului, au recapitulat „în teren” noțiuni fundamentale legate de iluminatul platourilor de televiziune și au vizitat garderobele, cabinele de machiaj și cele izolate fonic pentru dubbing.

Image  

„Documentarea în teren” s-a încheiat cu Muzeul Steampunk Transylvania. Aici studenții orădeni au descoperit cum funcționau obiecte legate de „preistoria” comunicării media: mașini de scris, telefoane fixe, gramofoane, reflectoare...

„Viitorii jurnaliști au nevoie de astfel de experiențe practice, în redacții. Ieșirea a plăcut, atât studenților, cât și profesorilor, de aceea o vom repeta cât de curând. Deja avem propuneri pentru vizite în alte orașe, la alte redacții, și sperăm să fie excursii întinse pe mai multe zile”, spune lect. univ. dr. Carmen Ungur-Brehoi.

Image  

Excursia de studiu a fost pregătită și coordonată de profesorii Universității din Oradea: lect. univ. dr. Carmen Ungur-Brehoi, conf. univ. dr. Simona Fer, împreună cu conf. univ. dr. habil. Florin Ardelean și de jurnalistul radio, Dinicu Braghină.

 

Echipa de Comunicare – Universitatea din Oradea