„Această investiție are un potențial extraordinar”, a spus directorul general al Parcului Științific și Tehnologic Bihor. Este pentru prima dată, în România, când o asemenea infrastructură este publică și deschisă pentru a atrage proiecte din orice domeniu”.

Referindu-se la producătorii orădeni, rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, a afirmat că Parcul Științific și Tehnologic Bihor „trebuie să devină o concurență serioasă pentru aceștia, el având dotările și capacitatea de a aduce aici cei mai buni specialiști”.

„Eu cred că trăim un moment fast pentru orașul nostru. Universitatea din Oradea poate da viață acestui centru, cu cercetători, coordonatori de doctorat, doctoranzi și, de ce nu, cu studenți, care să vină aici pentru a-și desăvârși cariera profesională”, a mai declarat rectorul, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău.

Directorul Răzvan Pătcaș a realizat o scurtă prezentare a Parcului Științific și Tehnologic pe care îl conduce. O investiție de 7 milioane de euro, întinsă pe 5.000 de metri pătrați, cu 36 de birouri individuale, infrastructură tehnică de cercetare – 5 laboratoare dotate cu aparate, unele unicat în România, un amfiteatru și o zonă de socializare. „Avem deja două companii și un start-up care s-au instalat la noi și vreau să scot în evidență faptul că infrastructura este foarte propice pentru a aduce împreună pe studenți, cercetători și companii. Aici, o companie mică are la dispoziție dotările tehnice și spațiul de lucru necesare pentru a-și prototipa și lansa un produs, a explicat Răzvan Pătcaș. Directorul a adăugat că Parcul deține, printre altele aparate și utilaje de înaltă tehnologie, un server de Inteligență Artificială, iar, în viitorul apropiat va oferi servicii de consultanță, prototipare și dezvoltare.

Studenții, profesorii și gazde lor au vizitat laboratoarele Parcului Științific și Tehnologic Bihor. Scanere ultraperformante, mașini de testare a rezistenței materialelor, de la beton la fibre textile, imprimante 3D, toate sunt gata să intre în funcțiune pentru a face din județul Bihor un important centru al științei și cercetării puse în slujba industriilor viitorului.

„Sunt convins că împreună, Universitatea din Oradea și noi, cei din Parcul Științific și Tehnologic, putem face lucruri extraordinare”, a spus, la final, directorul general Răzvan Pătcaș.

 

Echipa de Comunicare – Universitatea din Oradea

Image  

Image  

Image  

Image