După ce a făcut o prezentare generală a Universității din Oradea, rectorul, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău a precizat pentru înaltul său oaspete că „universitatea noastră este o universitate care corespunde tuturor criteriilor învățământului superior european”. Rectorul i-a vorbit oaspetelui său și despre foarte buna relație pe care instituția orădeană de învățământ superior o are cu Universitatea din Evora (Portugalia), amândouă fiind membre ale alianței europene EU GREEN. De altfel, o bună parte a dialogului s-a legat de alianța academică europeană la care Universitatea din Oradea este parte. În acest context, prof. univ. dr. Sanda Filip i-a vorbit Excelenței Sale despre proiectele și activitățile pe care universitățile membre EU GREEN le desfășoară împreună. „Dezvoltăm o platformă comună dedicată cercetării și intenționăm să organizăm, în parteneriat, programe de doctorat care să se bucure de certificarea europeană a diplomelor. Colegi din Oradea au fost la Evora și, de asemenea, compatrioți de-ai dumneavoastră un vizitat universitatea noastră”, a spus prof. univ. dr. Sanda Filip.

„Sunt aici ca să învăț, ca un student. Cred că un ambasador nu trebuie să stea la birou, ci să meargă prin țară, să cunoască oamenii și să învețe din cultura lor”, a afirmat ambasadorul portughez. Excelența Sa Paulo Cunha Alves a subliniat că, din punctul său de vedere, „limba și cultura unui popor sunt punți de comunicare între popoare mai importante decât relațiile politice și economice”. De altfel, diplomatul s-a arătat interesat de dezvoltarea rețelei de centre educaționale dedicate limbii portugheze existentă deja în România. „Nu știu sigur dacă țara dumneavoastră este deja membru asociat al Comunității Statelor Vorbitoare de Limbă Portugheză, dar sper că este deja”, a spus Excelența Sa Paulo Cunha Alves, mărturisindu-și surprinderea cu privire la interesul manifestat de români pentru cultura țării sale și, în mod deosebit, pentru muzică.

Coordonatoarea Biroului Admitere 365, Corina Ardelean, i-a spus ambasadorului că cinci studenți din Portugalia, dar de origine română, au ales să vină să studieze la Oradea, prin intermediul programului dedicat „Românilor de pretutindeni”.

Prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău i-a vorbit înaltului său oaspete și despre programele Erasmus +, datorită cărora Universitatea din Oradea își extinde relațiile de parteneriat cu instituții academice din afara Uniunii Europene. „Avem un buget de peste 600.000 de euro, în cadrul programului Erasmus + și fructificăm acești bani pentru a aduce spre Europa studenți și profesori de valoare”.

„Am venit la Universitatea din Oradea să punem împreună semințele unor viitoare colaborări. Sunt convins că mai avem multe de făcut și că, până la finalul mandatului meu, vom reuși să dezvoltăm și mai mult relațiile noastre”, a declarat Excelența Sa, Paulo Cunha Alves, ambasadorul Portugaliei la București.

În finalul vizitei sale la Universitatea din Oradea, ambasadorul Paulo Cunha Alves a vizitat Biblioteca universității și a scris câteva rânduri în Cartea de onoare a instituției.

 

Echipa de Comunicare – Universitatea din Oradea

Image  

Image  

Image