„Cererea pentru locuri de cazare este tot mai mare la Universitatea din Oradea. Acest lucru ne bucură și, totodată, ne obligă”, a spus prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău. „Începem un alt an universitar cu un nou cămin studențesc”, a mai adăugat rectorul Universității din Oradea. Completându-l, primarul Florin Birta a afirmat: „Acest cămin este un dar pe care Primăria Municipiului Oradea îl face tinerilor care vin să studieze în acest oraș”. Construcția și dotarea noii unități de cazare, la fel ca și tot ceea ce înseamnă un al doilea cămin studențesc, ce urmează să fie pus la dispoziția studenților peste o lună, au fost finanțate de administrația locală.
Primarul Florin Birta a ținut să-i mulțumească rectorului Universității din Oradea pentru buna colaborare dintre cele două instituții. „Primăria și Consiliul Județean știu că dezvoltarea orașului Oradea și a Bihorului nu este posibilă fără universitate și fără a lucra împreună pentru acest scop”, a spus edilul, adăugând că administrația locală investește peste 20 de milioane de euro în construcția de cămine, centre de cercetare și tehnologie, din care 7 milioane reprezintă numai banii alocați celor două cămine. „Facem asta pentru ca Oradea să atragă cât mai mulți studenți”, a declarat primarul Florin Birta.
La rândul său, rectorul prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău a ținut să remarce că darea în folosință a camerelor cu două paturi și baie proprie „reprezintă o premieră pentru Universitatea din Oradea”. „Asemenea standarde nu au mai existat până acum la Universitatea din Oradea și ținem foarte mult ca, de aici înainte, acestea să fie standardele noastre de cazare. Domnule primar, ați făcut astăzi fericiți 246 de studenți! Și, în curând, vor mai fi încă 220 de studenți fericiți că învață la Universitatea din Oradea”.
Reprezentanții Universității, cei ai Primăriei, ai constructorului și jurnaliștii prezenți la eveniment au trecut în revistă dotările noului cămin studențesc: bucătării în care se găsesc cuptoare cu microunde, anexe gospodărești cu mașini de spălat și de uscat rufe, săli de studiu, lift, zonă de servit masa... Camerele studenților, având circa 20 de metri pătrați fiecare, sunt înzestrate cu frigider, televizor și baie proprie și acces gratuit la internet. „Numai să vrei să stai aici și să înveți”, a subliniat prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău.
„Aici va exista un complex studențesc extraordinar de frumos, cu încă două cămine noi și o cantină. În total vom deservi peste 2.000 de persoane. Ne propunem să avem inclusiv camere pentru familiști, pentru ca studenții să rămână la Oradea, la master, doctorat și pentru a munci aici”, a mai spus prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău. Rectorul Universității din Oradea i-a cerut primarului să facă demersuri pentru a schimba numele străzii din imediata vecinătate a noilor cămine studențești. Artera care astăzi se numește strada Făgărașului ar putea să poarte numele de strada Studenților.
Rectorul Universității din Oradea a mai ținut să sublinieze faptul că noile cămine sunt gândite pentru a fi „verzi și sustenabile”. Încălzirea camerelor și anexelor se face prin podea, cu apă termală, iar izolarea termică a întregului ansamblu a fost realizată ținându-se cont de exigențele europene actuale.
La finalul vizitei, grupul vizitatorilor oficiali s-a întâlnit, pe un hol, cu o mamă venită să își cazeze fiul, student la kinetoterapie. „Cum sunt camerele”, a întrebat rectorul. „Superbe”, a răspuns, cu un zâmbet fericit, mama.
Echipa de Comunicare – Universitatea din Oradea