Revista de cultură „Regal Literar”, funcționează sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, premiile publicației online aflându-se la cea de a V-a ediție.

Prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș spune că premiul revistei „Regal Literar” este pentru el „o onoare și o bucurie”. „O recunoaștere a întregii mele activități dar, în egală măsură, și un semnal ce atrage atenția asupra evoluției pozitive pe care Universitatea din Oradea o cunoaște de câțiva ani încoace. Spun aceasta pentru că premiul revistei «Regal Literar» a venit pe adresa universității și, din câte am aflat, mi-a fost acordat la propunerea domnului profesor academician Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române. Domnia sa este, precum se știe, un prieten devotat și constant al universității noastre”, a declarat prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș. „E bine că aceia care dau premii nu se gândesc numai la universitățile așa-zis mari. Și, pentru mine, e important faptul că acest premiu vine din partea unei reviste care promovează literatura și istoria națională, cântărite într-un context european”, a mai adăugat prorectorul Universității din Oradea.

 

Conform redacției: „Premiile «Regal Literar» consfințesc inspirația, talentul, simțirea, viziunea artistică și seriozitatea științifică ale unor autori tineri, care au înțeles rolul literaturii în societate și care și-au asumat responsabilitățile etice, morale și umaniste pe care le presupune vocația de scriitor în istoria civilizației. Totodată, premiile «Regal Literar» evidențiază și autorii consacrați, care au adus contribuții importante culturii și care sunt modele incontestabile pentru noile generații de autori”.

În viziunea celor de la „Regal Literar” Cartea anului este volumul semnat de Părintele Pimen Vlad, „Învățături de la Muntele Athos”, Editura Bookzone – 2024.

Printre ceilalți laureați ai revistei de cultură online se numără:

  • Acad. Sabina Ispas – pentru întreaga operă și activitate academică prin care aduce contribuții semnificative etnologiei, folclorului și culturii românești,
  • Christian W. Schenk – pentru colecția „Antologie de lirică românească de la începuturi și până astăzi, patru volume publicate în limba germană, la editura Dionysos din Germania (2023-2024),
  • Ieromonah Savatie Baștovoi – „Mă rog deci exist. Taina Rugăciunii pe înțelesul omului lumesc” – Editura Cathisma – 2023.

Revista „Regal Literar” își propune să păstreze, să promoveze și să perpetueze creația artistică autentică din spațiul românesc, „împărtășind mărturiile elitelor românești din toate timpurile, arătând tinerilor sensul culturii, necesitatea responsabilității și indispensabilitatea cunoașterii identității, în contextul propagandei de abolire a acesteia”.

Publicația este condusă de artistul Claudiu Dumitrache, directorul ei fondator, și de filologul Nicolae Florentin Streche, redactor-șef. Directorul onorific al revistei „Regal Literar” este însuși președintele Academiei Române, prof. Ioan-Aurel Pop. Din colegiul de redacție fac parte „cercetători și membri ai uniunilor naționale și internaționale de creație”.

 

Echipa de Comunicare – Universitatea din Oradea

Image