Marți, 23 mai 2023, în sala de Consiliu a universității, delegația din Madagascar s-a întâlnit cu reprezentanți ai conducerii instituției academice orădene.

La începutul discuțiilor, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău le-a spus invitaților săi că a ținut să-i întâlnească pentru a întări legăturile pe care instituția le are deja cu Universitatea din Toliara. „Avem un feedback foarte bun din partea studenților și profesorilor noștri care au fost deja în vizită la Universitatea din Toliara și îmi doresc să continuăm aceste bune relații academice”. Rectorul Universității din Oradea a explicat că, în calitate de membră a consorțiului academic european EU GREEN, instituția pe care o conduce le poate media studenților și cadrelor didactice de la Universitatea din Toliara, accesul la programe de studii și cercetare din toate celelalte universități membre. „Așa cum am mai spus, EU GREEN, un consorțiu european, sprijină și colaborările universitare la nivel global”, a explicat prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău.

La rândul său, președintele Universității din Toliara, prof. Razafiharison Andriamanantena a declarat că, pentru delegația pe care o conduce, întâlnirea de la Universitatea din Oradea reprezintă o onoare și o oportunitate. Vizita delegației din Madagascar a fost realizată în cadrul unui parteneriat finanțat prin intermediul programului Erasmus. „Prezența noastră aici marchează un pas important în dezvoltarea parteneriatului cu Universitatea din Oradea. Dorința noastră este, desigur, să continuăm acest parteneriat”, a spus prof. Razafiharison Andriamanantena. Președintele universității din Madagascar a mai arătat că instituția pe care o reprezintă este cea de a doua, ca mărime, din țara sa, are nouă facultăți, trei universități asociate și circa 11.000 de studenți.

Decanul Facultății de Geografie, Turism și Sport a Universității din Oradea, prof. univ. dr. Alexandru Ilieș, un vechi prieten și colaborator al dascălilor de la Universitatea din Toliara s-a declarat încântat să-i primească pe aceștia la Oradea. „Sunt sigur că universitățile noastre vor deveni surori bune. Am discutat deja despre colaborări în mai multe domenii precum: protecția mediului sau științe inginerești”, a spus decanul.

La finalul întâlnirii, conducătorii celor două instituții academice au semnat un Memorandum de colaborare, document care stabilește cadrul general al relației de parteneriat dintre cele două universități. „Întâlnirea noastră marchează un viitor promițător pentru instituțiile academice pe care le reprezentăm”, a spus prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău. Rectorul Universității din Toliara a insistat ca reprezentanții Universității din Oradea să viziteze, cât de curând posibil, instituția academică din Madagascar.

 

Biroul Comunicare

Image  

Image