Deschiderea oficială a Conferinței va avea loc în holul de marmură al Universității Europene „Josif Constantin Drăgan”, amfitrionul manifestării. Vor rosti alocuțiuni: prof. univ. dr. Dumitru Cornean, rectorul Universității Europene „Drăgan”, ec. jr. Bogdan Ștefan Blidariu, primarul interimar al municipiului Lugoj, muzeograf dr. Răzvan Pinca, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, directorul Școlii Doctorale de Istorie de la Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării a Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Lucian Emil Roșca, președintele Asociației pentru Cultură Bănățeană (director de proiect alături de prof. dr. Constantin-Tufan STAN, președintele Comitetului de organizare și inițiatorul Conferinței), prof. univ. dr. habil. Dan Cepraga (Universitatea din Padova) și prof. univ. dr. habil. Ion Eremia (Universitatea de Stat din Moldova). După susținerea conferinței inaugurale (Dan Cepraga: Românistica la Universitatea din Padova: o scurtă istorie subiectivă) și a comunicărilor științifice în plen (universitarii Ion Eremia și Sorin Șipoș, dr. Ligia Boldea și dr. Raluca Lazarovici-Vereș (care va prezenta editura orădeană Ratio et Revelatio), participanții la Conferință vor fi oaspeții Primăriei din comuna Victor Vlad Delamarina, localitatea natală a poetului dialectal, acuarelistului și ofițerului de marină omonim. Va fi vizitat Punctul Muzeal închinat marelui fiu al satului și se va asista la un ceremonial militar organizat, în fața casei natale a lui Victor Vlad Delamarina, de Comandamentul Marinei Militare și Comandamentul Garnizoanei Lugoj.
În final, va fi organizată, în incinta Căminului Cultural din localitate, o amplă sesiune de lansări și prezentări editoriale.
Ediția din acest an a Conferinței Internaționale de Istorie, desfășurată sub același cadru tematic ca la ediția precedentă („Istorie locală și istorie națională în context european”), va fi structurată în trei secțiuni, cu teme din sfera istoriei mentalităților și a literaturii, jurnalismului și relațiilor internaționale. O tematică diversă, cu incursiuni analitice în viața ecleziastică și laică, comunicări de istorie antică, medievală, modernă și contemporană, cu analize pertinente, documentate, privind situația economică, socială și politică din toposul basarabean. Un variat și complex evantai tematic, cu informații actualizate, care va cuprinde cele mai diverse aspecte istorice din toposuri diverse, urbane și rurale, reprezentative pentru istoria locală și națională, vor avea darul să confere excelență unei manifestări științifice devenită tradițională. Contribuenți: universitari, istorici, cercetători, doctoranzi și studenți din Oradea, Timișoara, Reșița, Caransebeș, Făget, Oravița, Lugoj, Bocșa, Teregova, Arad, Cluj-Napoca, Constanța, Șopotu Vechi (Valea Almăjului), Padova (Italia), Chișinău (Republica Moldova), Tirana (Albania).
Participanților le va fi dăruită, în încheierea lucrărilor, o serată de muzică tradițională, susținută de studenți, doctoranzi și magiștri de la Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest Timișoara, și li se va oferi posibilitatea de a vizita, duminică, 30 octombrie, muzee și colecții publice și private din Lugoj și Făget: Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj (în parteneriat cu Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș), muzeul și cetatea medievală din Făget și colecția privată Waldemar Megerle din Lugoj.
Conferința Internațională de Istorie „Acta Historica Civitatis Lugosiensis”, o manifestare științifică ce a câștigat notorietate și prestigiu în mediile selecte academice, a devenit imbold pentru viitoare cercetări, abordări și sinteze ale istoriei naționale din perspectivă europeană, într-un context social și geopolitic sensibil și complex.