Pentru Manuela muzica e destin, în adevărata putere a cuvântului. După ce a studiat, timp de patru ani, pianul la Liceul de Arte din Oradea, a pus punct carierei muzicale. A făcut asta pentru că, spune ea, muzica i s-a părut a fi „un univers copleșitor de vast” și pentru o licență în Biologie. Totuși, apoi s-a întors la claviatură. „Am simțit eu că undeva, în sufletul meu, am un dar. Știu că sunt făcută pentru asta. Am realizat că vreau ceva mai mult de la mine, că muzica e o chemare și că nu voi avea liniște până nu voi răspunde acestei chemări”, povestește tânăra pianistă.
Profesoara ei, lect. univ. dr. Valentina Ventel – Horhat, spune că, la început, a fost surprinsă de dorința Manuelei de a reveni la muzică. „Avea mult de recuperat. Am rugat-o să vină, să o ascult. Astfel i-am descoperit povestea, talentul și ambiția. Am lucrat împreună, a intrat la facultate și a devenit din ce în ce mai bună”, rememorează universitarul orădean, adăugând că: „Dimineața, Manuela era întotdeauna prima la orele de studiu”.
„A fost, dacă vreți, o melancolie a începuturilor”, își amintește Manuela, cu gândul la zilele reîntoarcerii în fața pianului. „Știam că voi regreta, dacă n-am să cer mai mult de la mine. În plus, studiul muzicii clasice nu se poate compara cu nimic altceva”.
Și nu e vorba, nici pe departe, numai despre talent, este „90 la sută muncă și 10 la sută talent”, susține lect. univ. dr. Valentina Ventel – Horhat. „Ține mult, mult, de cât timp aloci studiului individual, de a ține cont de ceea ce îți spune profesorul... Avem feedback foarte bun din partea celor care jurizează concursurile. Suntem foarte mândri de rezultatele Manuelei, e ambițioasă cum rar am mai văzut, își dorește să se autodepășească mereu și cred că va fi o pianistă foarte bună”.
Prin muncă și perseverență, în cei doar doi ani, de când a reluat studiul pianului, Manuela a reușit să obțină un teanc de diplome. Doar în ultimele două luni a primit. „Diamond Prize”, la Schubert International Competition UK, Premiul I, la categoria pian – soliști, al celei de a IX-a ediții a Danubia Talents International Music Competition, plus diplomele de „Pianist al Sezonului” și „Premiul de aur” ale concursului internațional de pian „Ad libitum”, de la Varșovia. De fapt, juriul concursului organizat în capitala Poloniei i-a dat pianistei orădene toate cele cinci premii puse în joc la secțiunea dedicată pianului. „M-am simțit onorată de fiecare dintre aceste diplome. Au fost momente de bucurie deplină. Premiile confirmă că nu am greșit urmându-mi pasiunea pentru muzică. Însă, cred că, până când dorința de a face ceva nu vine din tine, tot nu se întâmplă nimic”, zice Manuela.
Manuela spune că și-ar dori să fie și profesor și muzician de concert. „Simt că numai așa îmi pot îndeplini menirea, de a trăi deplin pentru muzică”. Știe, foarte bine, că are mult de muncit, dar munca nu o sperie. „E foarte conștiincioasă și are o capacitate de adaptare artistică foarte bună”, spune lect. univ. dr. Valentina Ventel – Horhat, despre eleva ei. Următoarea țintă e șansa de a urca pe scena Filarmonicii din Oradea, ca membru pianist al orchestrei. Iar ediția din 2025 a concursului „Fil Nouveau – Feel Young” e ocazia pe care Manuela nu vrea să o lase la voia destinului. Succes!
Echipa de Comunicare – Universitatea din Oradea