A apărut discret, dar are ambiții mari. Revista „Între timp” este scrisă exclusiv de studenți, însă  coordonarea activității redacționale a fost asumată de conf. univ. dr. Anca Tomoioagă, de la departamentul Limba și Literatura Română al Facultății de Litere. „Vrem să devenim revista tuturor studenților cu preocupări literare, culturale, de la Universitatea din Oradea. Ne-am dori  să cooptăm cât mai mulți studenți și să devenim o platformă de exprimare a preocupărilor lor pentru literatură și cultură. Deja, la apariția celui de al doilea număr, ne-au ajutat și câțiva studenți de la Facultatea de Arte”, spune lect. univ. dr. Anca Tomoioagă. „Între timp” este o inițiativă exclusiv studențească. Pentru a susține financiar apariția celui de al doilea număr al publicației, studenții din redacție au organizat un târg de Crăciun. „S-au mobilizat exemplar. Peste noapte, au copt prăjituri. La târg, au mai vândut cărți și așa au reușit să adune banii necesari”, povestește coordonatoarea revistei, conf. univ. dr. Anca Tomoioagă.

Cele 30 de pagini ale primului număr propun cititorilor un conținut surprinzător de bogat. Interviu, „Ion Mureșan, față în față cu poezia”. Versuri, semnate, printre alții, de Paul Cosma și Anastaszia Cosac. Recenzie de carte, sub semnătura lui Ciprian Mizsei, putem citi considerații despre volumul „Coline în soare” al lui Constantin Mateescu. Alexandra Olah notează impresii pe marginea spectacolului de teatru „Fiul”, de Florian Zeller. Și, pornind de la controversatul film lansat în 2023, Andrei Călinescu propune o viziune personală asupra personalității împăratului francez, în textul „Napoleon al meu”. Primul număr al revistei „Între timp” mai găzduiește, în paginile sale: exerciții de proză scurtă, aparținând unor liceeni orădeni – premiate în cadrul concursului de scriere creativă și discurs public „Verbum”, sugestii de lectură și reportaje: Ipoteștii – văzuți prin ochii Anastasziei Cosac și cenaclul literar orădean „Pragul Vaida”, descris de Alexandru Micu.

Image  

Numărul 1 al revistei studenților orădeni poate fi citit accesând link-ul:

https://online.fliphtml5.com/thgyl/oouy/#p=8.

Cel de al doilea număr al revistei „Între timp” a apărut într-un tiraj fizic de 100 de exemplare, fiind, evident, mult mai consistent decât cel precedent. Cronică literară: „Pe când eram o operă de artă” de Eric Emmanuel Schmitt, semnată Dalia Chereji, Parcursul ontologic feminin în „Ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat”, Alexandra Olah și „Cartea oglinzilor” de Eugen Ovidiu Chirovici, comentată de Diana Tanc. În Cronica de teatru, Mădălina Peștean abordează curajos „Hamlet”, în viziunea regizorală a lui Tompa Gábor.

Nu lipsesc: cronici de film, interviuri, creații literare, traduceri și, ca o premieră, secțiuni în limbile: engleză, germană și franceză. De asemenea, trebuie remarcat neapărat și debutul rubricii „Un carnet plastic”, a studenților de la Arte.

Image  

Numerele următoare ale revistei „Între timp” vor putea fi lecturate la adresa:

https://litere.uoradea.ro/litere2022/index.php/cercetare-tt/publicatii/gaudeamus-alma-mater-criensiensis?id=266

 

Echipa de Comunicare – Universitatea din Oradea