La eveniment au participat rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, președintele senatului Universității din Oradea, conf. univ. dr. Vasile-Aurel Căuș, decanul Facultății de Drept, conf. univ. dr. Cristian Miheș, prof. univ. dr. Mihai Hotca, rectorul Universității „Nicolaie Titulescu” din București, prof. univ. dr. Ioan Chelaru, de la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir” București, împreună cu specialiști și profesioniști ai dreptului din Oradea și alte orașe ale României. Evenimentul a făcut parte din manifestările prilejuite de Conferința Internațională cu titlul: „30 de ani de la adoptarea Constituției României”, conferință ce are loc, în zilele de 19 și 20 noiembrie 2021, sub egida Facultății de Drept a Universității din Oradea.

Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău a afirmat că evenimentul este „o sărbătoare” pentru instituția pe care o reprezintă, cu atât mai mult cu cât prof. univ. dr. h. c. Ovidiu Predescu este o personalitate apreciată în lumea dreptului. „De astfel de personalități are nevoie mediul universitar, specialiști în domeniul lor de pregătire, practicieni, profesioniști, și oameni care, chiar dacă mulțumirile profesionale ar trebui să le fie suficiente, dedică timp și energie activității științifice”, a spus rectorul universității orădene.

În cuvântul său de Laudatio, prof. univ. dr. Mihai Hotca a subliniat momentul „special pe care prestigioasa universitate din Oradea îl trăiește în viața sa academică”. Despre prof. univ. dr. h. c. Ovidiu Predescu, rectorul Universității „Nicolaie Titulescu” din București a spus: „Este un ilustru teoretician și practician al dreptului, formator hărăzit cu mult talent didactic, cadru didactic, cercetător științific și membru al unor organizații științifice de prestigiu, din țară și din străinătate”. Prof. univ. dr. h. c. Ovidiu Predescu, a fost cadru didactic al mai multor facultăți de drept din București și Brașov, lector și profesor al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din capitală și rector al Universității „George Barițiu” din Brașov. De asemenea, prof. univ. dr. h. c. Ovidiu Predescu este Doctor Honoris Causa al Universității „Dunărea de Jos” de la Galați și al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava. „Inegalabil jurist, a spus prof. univ. dr. Mihai Hotca, despre prof. univ. dr. h. c. Ovidiu Predescu, este unul dintre cei mai mari doctrinari ai dreptului românesc”. Prof. univ. dr. h. c. Ovidiu Predescu este și autorul mai multor cărți de beletristică, dintre care volumul „În umbra gândului – despre om și sensul existenței lui” a devenit o carte apreciată și căutată în rândurile scriitorilor și printre oamenii dreptului.

Prof. univ. dr. h. c. Ovidiu Predescu este autorul a peste 10 cursuri de drept, 20 de monografii și studii științifice, 100 de studii și articole de specialitate. Personalitatea căreia Universitatea din Oradea i-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa este laureată a mai multe premii, dintre care trebuie menționate cele două distincții „Nicolae Titulescu”, respectiv „Simion Bărnuțiu”, acordate de Academia Română. Cartea „Dreptul penal al afacerilor”, al cărei autor este prof. univ. dr. h. c. Ovidiu Predescu, a fost considerată prima lucrare din acest domeniu scrisă în România, un volum „deschizător de drum” în studiul dreptului. Director al publicației „Dreptul” și salvator al acesteia, în repetate rânduri, prof. univ. dr. h. c. Ovidiu Predescu este cel căruia „cel mai important forum al specialiștilor în drept din România” îi datorează, în mare măsură, existența sa postrevoluționară. „Dăruire, vocație, inspirație și exemplu de urmat pentru tinerii juriști, aceasta este caracterizarea făcută, în câteva cuvinte, de prof. univ. dr. Mihai Hotca, profesorului univ. dr. h. c. Ovidiu Predescu. „Un lord al dreptului”, a mai spus rectorul Universității „Nicolaie Titulescu” despre prof. univ. dr. h. c. Ovidiu Predescu.

La rândul său, decanul Facultății de Drept a Universității din Oradea, conf. univ. dr. Cristian Miheș, a spus despre prof. univ. dr. h. c. Ovidiu Predescu că este „un specialist, preocupat, la modul cel mai fin, de teoria și practica dreptului”.

După ce a dat citire, în limba latină, textului diplomei de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea, acordată prof. univ. dr. h. c. Ovidiu Predescu, conf. univ. dr. Aurel Căuș, președintele Senatului universității, l-a rugat pe acesta ca, de acum înainte, să nu uite că face parte din corpul academic al Universității din Oradea. „Onoarea este de partea noastră!”, a încheiat conf. univ. dr. Aurel Căuș.

În alocuțiunea prezentată cu acest prilej, prof. univ. dr. h. c. Ovidiu Predescu s-a declarat emoționat și onorat de a fi primit „înaltul titlu onorific de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea, cu atât mai mult cu cât acest titlu vine din partea uneia din cele mai vechi instituții de învățământ din România”. Prof. univ. dr. h. c. Ovidiu Predescu a prezentat istoria, de mai bine de 150 de ani, a revistei „Dreptul”, din perspectiva contribuției acestei publicații la dezvoltarea doctrinei, jurisprudenței și științei dreptului românesc. „Vă mulțumesc că m-ați primit în comunitatea voastră academică, o calitate care mă onorează și mă obligă”, a spus prof. univ. dr. h. c. Ovidiu Predescu, înainte de a le înmâna reprezentanților Universității din Oradea câte un volum al cărții „Revista Dreptul – 150 de ani de existență” și numărul 11 al publicației cu același nume.

Prof. univ. dr. Ioan Chelaru s-a declarat mândru de a fi, alături de prietenul său prof. univ. dr. h. c. Ovidiu Predescu, la Universitatea din Oradea. „Nu puteam să nu răspund onorantei invitații făcută de Universitatea din Oradea, cea care a făcut, față de prietenul meu, un binemeritat gest de onorare”.

Fostul decan al Dreptului orădean, prof. univ. dr. Valentin Mirișan, și el vechi prieten al prof. univ. dr. h. c. Ovidiu Predescu, a spus despre acesta că este „un distins om de cultură, dornic mereu de perfecțiune”.

Lucrările Conferinței Internaționale cu titlul: „30 de ani de la adoptarea Constituției României” continuă, în zilele de 19 și 20 noiembrie 2021, pe secțiuni.

Laudatio

Biroul de Comunicare

Image   Image  Image