Prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, directorul Consiliului Școlii Doctorale – domeniul Istorie, al Universității din Oradea și al Școlii Doctorale de Istorie de la Facultatea de Istorie a Universității din Lugoj, și prof. dr. Constantin T. Stan au reconfigurat, pentru cei prezenți, secvențe semnificative din istoria orașului Lugoj, a Banatului și a altor ținuturi învecinate, pe baza celor mai recente investigații arhivistice. Expunerile științifice prezentate în cadrul conferinței vor fi reunite între copertele unui volum care ar urma să apară la Editura Muzeului Țării Crișurilor din Oradea.

Cu același prilej, Editura „Ratio et Revelatio”, parteneră a Școlii Doctorale de Istorie – Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” de la Universitatea din Oradea, a făcut o generoasă donație de carte instituției gazdă a conferinței, Universitatea Europeană „Drăgan”, condusă de prof. univ. dr. Dumitru Cornean.

Evenimentul s-a bucurat și de o consistentă secvență muzicală. Nume importante ale vieții culturale lugojene încântându-și publicul cu interpretări lirice și de pian. Așa s-a născut ideea organizării unor serate muzicale similare, cu aceiași interpreți, în mediile universitare din Oradea, Padova și Chișinău.

Prima ediție a Conferinței Internaționale de Istorie „Acta Historica Civitatis Lugosiensis” s-a constituit într-o „contribuție importantă la rescrierea istoriei Banatului, a celei naționale, din perspectiva metodologiei actuale, un prim pas în procesul elaborării unei istorii a Lugojului”, după cum aprecia prof. dr. Constantin T. Stan. În plus, „magiștrii, doctoranzii, istoricii, filologii, lingviștii și cercetătorii așteaptă deja, cu speranță, ediția a II-a a Conferinței Internaționale de Istorie «Acta Historica Civitatis Lugosiensis», Lugoj – 2022”, se arată în comunicatul de presă dat publicității la finalul evenimentului.

Biroul de Comunicare


Image Image Image