Organizația își propune promovarea intereselor învățământului universitar cu profil artistic, crearea de strategii comune, colaborarea cu entități academice și artistice similare, eficientizarea și reducerea semnificativă a costurilor academice, prin folosirea în comun a infrastructurii didactice și de cercetare, promovarea de programe academice comune, oferirea studenților posibilitatea de a urma specializări și cursuri pe baza acumulării și transferului de credite, facilitarea mobilității cadrelor didactice. Președinte al Consiliului de administrație a fost ales prof. univ. dr. Liviu Lucaci, rectorul Universității Naționale de Artă teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București.
Inițiativa fondării acestui consorțiu universitar a pornit de la șapte instituții de prestigiu din învățământul superior cu profil artistic din România: Universitatea Națională de Artă teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Universitatea Națională de Muzică din București, Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca, Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, Universitatea de Arte din Târgu-Mureș și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Acestora li se adaugă, cu titlu de invitate permanente, alte unsprezece instituții ce au în componență programe de învățământ universitar artistic: Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea „Transilvania” din Brașov, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Universitatea „Ovidius” din Constanța, Universitatea din Craiova, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din Oradea, Universitatea din Pitești, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia și Universitatea „Valahia” din Târgoviște.
Decana Facultății de Arte a Universității din Oradea, Corina Andor spune că inițiativa înființării acestui consorțiu cultural este lăudabilă. „În cele din urmă, oamenii care lucrează în domeniul cultural au realizat că, dacă sunt împreună, au mai multe șanse să se facă auziți și ascultați. Acest consorțiu își propune să devină o voce care să susțină, public, interesele învăţământului cu profil artistic din întreaga țară”.