Deschiderea oficială a Simpozionului a avut loc Miercuri, 5 iunie 2013, orele 9:30, în Aula Magna a Universităţii din Oradea. Au luat cuvântul prof. univ. dr. Constantin BUNGĂU, Rectorul Universităţii din Oradea, Prof. univ. dr. Sorin CURILĂ, Preşedintele Senatului Universităţii din Oradea, prof. univ. dr. Sorin ŞIPOŞ, Prorector pentru Managementul Cercetării şi Relaţii Internaţionale, Claudiu POP, Prefectul Judeţului Bihor, Cornel POPA, Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, prof. univ. dr. Nicolae EDROIU, Membru corespondent al Academiei Române, director al Institutului de Istorie „George Bariţiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Lorenzo RENZI de la Universitatea din Padova (Italia) şi prof. univ. dr. Ion EREMIA de la Universitatea de Stat din Republica Moldova.
Au urmat cinci comunicări în plen (prof. univ. dr. Nicolae Edroiu, prof. univ. dr. Sorin Şipoş, prof. univ. dr. Ion Eremia, prof. univ. dr. Sever Dumitraşcu şi conf. univ. Şerban Turcuş) moderate de prof. univ. dr. Dan Octavian Cepraga de la Universitatea din Padova. Toate intervenţiile au dezbătut conceptul de frontieră văzut dintr-o perspectivă multiplană: politică, economică, geografică, religioasă.
Comunicările ştiinţifice au continuat în după-amiaza aceleaşi zile, începând cu orele 16:00, în Sala Birou Senat a Universităţii din Oradea şi Sala de Conferinţe a Bibliotecii din Oradea.
A doua zi, joi, 6 iunie 2013, în Sala Birou Senat, începând de la orele 9:30, au fost prezentate în plen comunicările unor distinse personalităţi din mediul academic şi universitar românesc: Academician Ioan-Aurel POP, Rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. Mihai-Răzvan-UNGUREANU de la Universitatea din Bucureşti, prof. univ. dr. Francesco LEONCINI de la Universitatea Ca’Foscari din Veneţia şi prof. univ. dr. Ovidiu MUREŞAN de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Intervenţiile au fost docte şi cu un mare grad de originalitate, fiind valorificate izvoare arhivistice de primă mână care fac referiri şi la spaţiul românesc.
După-amiaza, comunicările ştiinţifice au fost grupate în trei secţiuni care s-au desfăşurat în Sala Birou Senat a Universităţii din Oradea, Sala de Conferinţe a Bibliotecii din Oradea şi Sala de Conferinţe a Centrului de Studii Imperiale Oradea-Chişinău. Aceste secţiuni au avut ca moderatori pe prof. univ. dr. Lorenzo RENZI de la Universitatea din Padova, prof. univ. dr. Ovidiu MUREŞAN de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi prof. univ. dr. Gheorghe PALADE de la Universitatea de Stat din Republica Moldova.
În zilele de 7 şi 8 iunie 2013 participanţii au vizitat o serie de obiective istorice din Ţara Haţegului.
În linii generale, simpozionul a reuşit să rezolve problemele legate de conceptul de „frontieră”, văzut din perspectiva politicului, economicului, socialului şi a istoriei mentalităţilor. De asemenea, au fost aduse noi contribuţii ştiinţifice legate despre conceptul de „Europa”.
Organizator principal: prof. univ. dr. Sorin ŞIPOŞ