La deschiderea oficială au luat cuvântul conf. univ. dr.  Ligia Burtă, Universitatea din Oradea, prorector responsabil cu Servicii studenţeşti şi vizibilitate, prof. univ. dr. Ioan Horga, decanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, lect. univ. dr. Florentina Chirodea, director al Departamentului Relaţii Internaţionale şi Studii Europene; Emilian Pavel, eurodeputat în cadrul Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor şi asist. univ. dr. Edina Lilla Mészáros, Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, responsabil Comitet de organizare activitate, aceștia felicitând-i pe studenți pentru implicare și efortul depus.

Cei prezenți în sală au asistat la o simulare în cadrul Parlamentului European, unde pe lângă președintele acestuia Antonio Tajani (reprezentat de Sferle Bianca), au mai luat cuvântul și președintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker (reprezentat de Hepcal Roxana), președintele Consilului European Donald Tusk (reprezentat de Sicoe Răzvan), și președinții celor opt grupuri politice din cadrul PE, Manfred Weber (Bogdan Pop),  Udo Bullmann (Roman Iordachi), Syed Kamall (Paul Baciu), Guy Verhofstadt (Teodora Creţu), Gabriele Zimmer (Ionuţ Vereş), Ska Keller (Mihaela Furculiţă), Nicolas Bay (Sergiu Precup) și Nigel Farage (Richard Csanyi). La masa negocierilor au participat și părțile direct implicate în procesul Brexit, Prim-ministrul Regatului Unit, Theresa May (Michelle Nica), secretarul de stat pentru ieșirea din UE, Dominic Raab (Groza Mirela), precum și negociatorul șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier (Cătălin Hațegan), dar au luat cuvântul și reprezentanții unor state membre ale UE, printre care amintim preşedintele României, Klaus Iohannis (Gabriel Mihoc), preşedintele Franţei, Emmanuel Macron (Raluca Lup), cancelarul Austriei, Sebastian Kurz (Viorel Furculiță), cancelarul Germaniei, Angela Merkel (Goman Ramona), prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban (Zaicu-Ciubuca Andreea) și nu în ultimul rând prim-ministrul Scoției, Nicola Sturgeon (Husti Mădălina). Fiecare reprezentant a intrat în pielea personajului și a adus argumente solide în funcţie de tabăra în care s-a aflat sau de familia politică pe care a reprezentat-o la nivel european, astfel dând dovadă de seriozitate și interes real.

În ceea ce privește formatul simulării, după prezentarea documentelor, au avut loc dezbateri cu privire la pozițiile fiecăruia și punctele nerezolvate asupra cărora înca nu s-a ajuns la un acord, precum problema graniței dintre Irlanda și Irlanda de Nord, viitorul cooperării polițienești și al acordului de liber schimb. În urma dezbaterii s-a întocmit documentul asupra căruia atât liderii Uniunii Europene, cât şi liderii Marii Britanii, au căzut de comun acord, fiind votat în unanimitate. S-a specificat însă că negocierile urmează să fie reluate cu altă ocazie (la Summitul extraordinar din noiembrie, precum și la Summitul Consiliului European din 13 - 14 decembrie 2018)  deoarece negocierile nu au reliefat progrese suficiente. În cadrul unei conferințe de presă, participanții la dezbatere au răspuns la câteva întrebări adresate de un grup de jurnaliști reprezentați de studenții specializărilor Jurnalism, Comunicare și Relații Publice.

La finalul negocierilor, Eurodeputatul Emilian Pavel a împărțit diplome fiecărui participant, și tot la inițiativa lui șase dintre negociatori – câștigătorii locurilor I (Angela Merkel-Goman Ramona), II (Michel Barnier-Cătălin Hațegan), III (Theresa May-Michelle Nica) și mențiuni (Manfred Weber- Pop Bogdan; Nicola Sturgeon-Husti Mădălina; Jean Claude Juncker-Hepcal Roxana) - vor avea șansa de a vizita Parlamentul European de la Bruxelles.

Acest demers se înscrie în strategia Departamentului RISE de a oferi studenților posibilitatea de a acumula cunoștințe și abilități prin activități motivante, care să le stimuleze imaginația, creativitatea și competitivitatea. În acest context, simularea negocierilor pentru Brexit familiarizează participanții nu numai cu termenii științifici și cu protocoalele diplomatice, dar și cu rigorile unui proces de negociere. Se creează astfel premisele pentru consolidarea abilităților de comunicare și negociere, creșterea gradului de adaptabilitate și a spiritului de observație, respectiv formarea unei reacții  rapide în situații de criză.

Asis. univ. dr. Edina Lilla Mészáros

Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene

Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării

Image

Image  Image  Image  Image  Image  Image  Image  Image