- Ce ne puteți spune despre dumneavoastră?
Numele meu este Martha Brown și sunt absolventă a Universității din Albany, în statul New York. În prezent, mi-am luat un an de pauză înainte de a-mi continua studiile în Managementul educației internaționale. Am predat limba engleză în Coreea de Sud, Spania și Austria, iar aceasta este prima dată când lucrez într-o universitate. În timpul meu liber îmi place să alerg. Sunt fan semi-maraton și sper să particip la câteva curse cât timp sunt aici în România. M-am înscris deja la o cursă în Băile Felix - sper să fie prima din multe altele!
- Ce face un „teaching assistant” Fulbright ETA în cadrul unei Facultăți de Litere?
Mă ocup de Clubul de dezbateri pentru studenții din anul I și II. De asemenea, voi ține și anumite cursuri, de exemplu de studii americane.
- Am înțeles că sunteți sufletul clubului de dezbateri al Facultății de Litere. Ce teme abordați? Studenții sunt receptivi la temele propuse? Găsiți că perspectiva tinerilor români asupra subiectelor abordate e mult diferită față de a celor din Statele Unite?
Până acum, am discutat probleme legate de rasă în America, libertatea de exprimare și grupul Just Stop Oil, activ în Marea Britanie. Aș spune că majoritatea studenților din clubul de dezbateri au perspective similare cu cele ale tinerilor din SUA. O diferență majoră ar consta în faptul că în SUA tinerii obișnuiesc să dezbată sau să discute despre politică, ceea ce nu pare să fie cazul în România.
- Ați venit, din SUA, tocmai la Oradea, cum ați ajuns aici?
Am ajuns în Oradea prin programul Fulbright, program ce funcționează la nivel mondial. Am ales România pentru că doresc să lucrez în mediul universitar, cu studenții. Deși am ales România, nu am avut posibilitatea să aleg orașul, dar sunt încântată că am ajuns în Oradea. E un oraș frumos, dinamic, fără a fi copleșitor ca Bucureștiul sau alte orașe mai mari.
- Cum vi se par: Europa, România, Oradea. Diferențele sunt, totuși, semnificative... Vă lipsește „modul de viață american”?
În anii precedenți am locuit în Spania și Austria, deci eram pregătită pentru unele diferențe de care se lovesc americanii când se mută în Europa. Totuși, România și Oradea sunt complet noi pentru mine! Mă simt foarte bine aici și unele diferențe sunt chiar bine-venite; de exemplu aici te simți mai în siguranță decât în Statele Unite, mă pot bucura de natura din apropiere, iar arhitectura din centrul orașului e pur și simplu uimitoare. Când mă gândesc la SUA, cel mai mult îmi lipsesc familia și prietenii, precum și unele sărbători și tradiții cum ar fi Ziua Recunoștinței, care se apropie în câteva săptămâni. Copil fiind, Ziua Recunoștinței era cea mai importantă sărbătoare în familie, de aceea îmi lipsește în mod deosebit.
- Care ar fi diferențele dintre universitățile românești și cele americane?
Există câteva diferențe majore în ceea ce privește structura programelor academice. În SUA, studenții își creează propriul program, alegând și înscriindu-se la 4-6 cursuri în fiecare semestru. Există argumente pro și contra acestei flexibilități. Să poți să decizi când urmezi cursurile poate fi util pentru studenții care lucrează sau au obligații familiale. Pe de altă parte, e mult mai greu să legi prietenii în clasele din SUA, deoarece vor fi studenți diferiți la fiecare curs și vei avea mai puțin timp la dispoziție să îi cunoști, să petreci timp cu ei. Există, de asemenea, un accent mai mare pe activitățile extracurriculare în SUA, dar poate că acest lucru se datorează faptului că studenții americani petrec mai puțin timp la cursuri.
- Cum sunt, din punctul dumneavoastră de vedere, studenții de la Oradea?
Dacă mă uit la programul lor, aș spune că elevii de aici sunt foarte muncitori. Când am ajuns în Oradea, am fost surprinsă să aflu câte ore stau la cursuri. Pe baza discuțiilor pe care le-am avut în cadrul Clubului de dezbateri, pot spune că studenții de aici sunt, de asemenea, bine pregătiți și deschiși spre nou.
- Ce planuri de viitor aveți? Oradea, România, fac parte din ele?
Sunt dispusă să rămân în România dacă se va ivi ocazia, dar probabil mă voi întoarce în SUA după acest an pentru a-mi continua studiile. In viitor, aș dori să lucrez într-un campus universitar cu studenții internaționali care vin în SUA și/sau cu studenții americani care studiază în străinătate. Poate această muncă mă va aduce înapoi în Europa în viitor.
Florin Budea-Biroul de Comunicare