Această prezentare de suflet a fost organizată de Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” de la Universitatea din Oradea în colaborare cu Asociaţia „Palisada” Cuzap. Lansarea celor două materiale face parte dintr-o direcţie mai veche a Centrului de Studii Interdisciplinare, de valorificare şi promovare a patrimoniului imaterial, de data aceasta a colindelor de pe Valea Superioară a Bistrei.
Coordonatorii proiectului au fost: prof. univ. dr. Sorin Şipoş, directorul Centrului, prof. univ. dr. Dan Octavian Cepraga de la Universitatea din Padova şi Cosmin Patca, doctorand în istorie la Universitatea din Oradea. Pe lângă coordonatori, au mai luat cuvântul: Dorin Curtean, primarul comunei Popeşti, Pr. Constantin Petru Filip, fostul paroh din Cuzap şi Pr. Ioan Toma, actualul paroh al localităţii.
Colindele editate pe cd se găsesc în Arhiva de Folclor a Academiei Române, Filiala Cluj şi au fost înregistrate în Cuzap şi Voivozi, în 1969, pe magnetofon, de către cercetători, profesori şi studenţi din Cluj-Napoca. Acestea prezintă marea valoare că, pentru prima dată, ne arată cum se colinda în satele de pe Valea Superioară a Bistrei, în urmă cu aproape jumătate de secol, în condiţiile în care prima culegere de colinde din zonă, cea a lui George Navrea din 1913, nu conţine o transcriere muzicală a textului colindelor.
Importanţa demersului este cu atât mai mare cu cât, în ultimul secol, colindele din Cuzap şi Voivozi au fost într-un proces continuu de reducere şi pierdere din viaţa comunităţilor săteşti, din cauza dezvoltării economice superioare a zonei. Proiectul a beneficiat de finanţare din partea Consiliului Judeţean Bihor, iar pe lângă cele 15 colinde, cd-ul conţine oraţie de Crăciun (Mulţămita colacului, Mulţămita banilor) şi cântece de joc, interpretate la vioara cu goarnă.
Hristos s-a născut!