Evenimentul a fost organizat de către Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” din cadrul Universităţii din Oradea, aflat sub egida Academiei Române şi Centrul de Studii Transilvane, Academia Română, Cluj-Napoca. Moderator a fost prof. univ. dr. Sorin Şipoş, directorul Centrului de Studii Interdisciplinare. Au mai luat cuvântul prof. univ. dr. Constantin Bungău, rectorul Universităţii din Oradea şi prof. univ. dr. Ioan Bolovan, prorector al Universităţii Babeş-Bolyai.
Profesorul Şipoş, vădit emoţionat, a arătat că volumul profesorului Ioan-Aurel Pop este mai mult decât o lucrare ştiinţifică, fiind o carte de suflet. În semn de preţuire şi respect pentru academicianul Ioan-Aurel Pop, care este de altfel şi Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea, rectorul Constantin Bungău i-a oferit o diplomă pentru implicarea în susţinerea şi dezvoltarea Centrului de Studii Interdisciplinare.
Volumul „Transilvania, starea noastră de veghe” , apărut la Editura Şcoala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2016, este „produsul meditaţiei unui istoric român...care exprimă, pe cât posibil, fapte obiective, dar... şi sentimente, impresii, atitudini, credinţe, visuri”, după cum mărturiseşte chiar autorul în primele pagini ale cărţii. „Transilvania este starea noastră cotidiană de veghe. Despre această Transilvanie mirifică şi reală în acelaşi timp încerc să scriu şi nu reuşesc, nu-mi ajung cuvintele, pentru că mă copleşesc mereu farmecele ei.”
Evenimentul s-a bucurat de un real succes, Sala de conferinţe a Bibliotecii Universităţii din Oradea dovedindu-se neîncăpătoare pentru cei prezenţi.