Evenimentul a fost deschis de către domnul prorector prof.univ.dr. Eugen Macocian, care a făcut referire la relaţiile diplomatice dintre SUA şi România, relaţii ce continuă tradiţia începută de mai bine de 135 de ani. “Această relaţie”, a declarat prorectorul,” a renăscut odată cu aderarea României la NATO.”

Vizita ambasadorului SUA la Universitatea din Oradea a constituit o ocazie excelentă de cunoaştere reciprocă şi de îmbunătătţire a relaţiilor din domeniile educaţiei, a cercetării şi a formării tinerei generaţii.

În scurta prezentare a ambasadorului făcută de către prorector, acesta a amintit faptul că ambasadorul SUA la Bucureşti a îndeplinit multe mandate diplomatice în Japonia şi a lucrat la ambasadele SUA din Bonn, Seul şi Port of Spain. Cuvântul de deschidere a prorectorului a fost urmat de discursul ambasadorului. Excelenţa Sa a ţinut să mulţumească pentru primirea călduroasă la Universitatea din Oradea. A menţionat faptul că se află la prima vizită în judeţul Bihor şi şi-a exprimat dorinţa să dialogheze cu studenţii, să afle opiniile lor despre relaţiile dintre SUA şi România şi s-a arătat deschis să răspundă întrebărilor acestora.

Excelenţa sa a făcut referire la strategia ce vizează parteneriatul dintre cele două ţări, declarând că relaţiile dintre România şi SUA nu au fost “niciodată mai puternice şi mai bune decât acum, 21 octombrie 2016” şi că personal se implică în procesul de întărire a relaţiilor economice, sociale, comerciale şi culturale bilaterale, încercând să convingă companii americane să investească în România. Ambasadorul le-a vorbit celor prezenţi despre domeniile de colaborare dintre cele două state şi despre faptul că începând cu luna noiembrie 2015 am identificat două noi programe de colaborare: unul în domeniul securităţii cibernetice şi al doilea menit să asigure o mai bună colaborare în domeniul ştiinţei, al cercetării, al tehnologiei şi al culturii.

“SUA sunt preocupate de întărirea securităţii în zona NATO din Europa de Est”, a declarat Excelenţa Sa, referindu-se la cele 170 de exerciţii militare efectuate în comun cu trupele din România, ceea ce confirmă ideea îmbunătăţirii cooperării militare dintre cele două ţări. Ambasadorul a mai vorbit despre implicarea sa în îmbunătăţirea schimbului de burse dintre universităţi din România, cum ar fi  Universitatea din Oradea şi universităţi din SUA, ca Indiana sau Stanford.

Ambasadorul şi-a exprimat încrederea ca după alegerile din SUA şi România din acest an relaţiile bilaterale vor continua. Excelenţa Sa i-a îndemnat, apoi, pe cei prezenţi să-i adreseze întrebări. Cele mai multe dintre acestea s-au referit la problema vizelor. “Problema vizelor nu este una politică, ci una legată de legislaţie”, a declarat amabasadorul. “90% dintre românii care aplică pentru viza SUA, o obţin” şi că el personal se implică în creşterea acestui procent. Întrebat fiind de către una dintre studentele prezente la întâlnire de ce a ales să viziteze judeţul Bihor, ambasadorul a răspuns că un prieten i-a vorbit despre frumuseţea acestor locuri, despre oamenii muncitori şi despre posibilităţile de investiţii în această zonă. A urmat o altă întrebare din partea unei alte studente care a dorit să afle care este poziţia SUA faţă de atitudinea Rusiei vis-à-vis de Ucraina şi Siria. “Regimul condus de Putin doreşte să recreeze structura Uniunii Sovietice, iar SUA a investit în ajutarea Europei de a reduce dependenţa faţă de Rusia, cel puţin în ceea ce priveşte furnizarea de energie”, a răspuns ambasadorul.

La finalul întâlnirii, rectorul Universităţii din Oradea, prof.univ.dr. Constantin Bungău, i-a mulţumit Excelenţei Sale pentru vizită şi i-a înmânat mai multe cărţi semnate de cadre didactice de la Universitatea din Oradea şi mai multe obiecte cu însemnele universităţii, moment primit cu aplauze de către toţi cei prezenţi.

Excelenţa Sa a încheiat vizita la Universitatea din Oradea semnând în cartea de onoare a instituţiei, marcând prin impresii laudative vizita domniei sale.


Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image