Consulul general al României la Gyula-Ungaria, Florin Vasiloni şi-a exprimat bucuria de fi prezent la Universitatea din Oradea, pentru prima oară în această calitate. Excelenţa Sa a făcut referire la faptul că întreaga comunitate internaţională se confruntă cu provocări majore ceea ce obligă diplomaţia română să se implice activ, “în consonanţă cu interesele României, în identificarea de soluţii la multiplele provocări apărute.” În contextul în care România acordă o deosebită importanţă diplomaţiei publice şi culturale, “Universitatea din Oradea oferă astăzi un cadru aparte, un spaţiu al educaţiei, dialogului şi colaborării în domeniul găsirii unor concluzii pertinente în ceea ce priveşte tema conferinţei la care participăm”,  a declarat Excelenţa Sa. În discursul său, consulul Florin Vasiloni a ţinut să mulţumească Universităţii din Oradea, pentru faptul că în fiecare an, “oferă unor tineri proveniţi din cadrul comunităţii româneşti din Ungaria, şansa de a studia aici, aceşti tineri constituind pentru noi toţi, speranţa unui viitor pentru această comunitate.”

După discursul decanului facultăţii organizatoare, cea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, prof.univ.dr. Ioan Horga, a urmat cel al rectorului Universităţii din Oradea, prof.univ.dr.habil Constantin Bungău care a dorit să sublinieze faptul că “obţinerea de către Universitatea din Oradea a calificativului de Grad de Încredere Ridicat se datorează şi activităţii de cercetare şi manifestărilor desfăşurate în această arie.”

În discursul său, Preşedintele Senatului Universităţii din Oradea, prof.univ.dr. Sorin Curilă a insistat asupra faptului că “această conferinţă ar trebui organizată şi în anii ce urmează pentru că problematica supusă cercetării este destul de complexă şi actuală”. În cadrul conferinţei au mai luat cuvântul prof.univ.dr. Ion Zainea, vicepreşedintele Asociaţiei Române de Istorie a Presei care a adresat un cuvânt din partea preşedintelui ARIP, prof.univ.dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului “Ţării Crişurilor” şi prof. univ. dr. Marian Petcu (Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării Bucureşti), care a lansat, cu această ocazie, două cărţi, “O cronologie a cenzurii în România” şi “Contribuții la istoria economică a presei din România”.

Cea de-a doua zi a conferinței s-a desfăşurat la Gyula (Ungaria), ocazie cu care s-au organizat un workshop cu tema ”Presa de limbă română din Ungaria, istorie și prezent” și expoziția ”Foaia românească – 65, metamorfoze și identitate” – activități găzduite de redacția amintitului săptămânal al românilor din Ungaria.

Biroul de Comunicare


Image Image Image Image Image Image Image Image Image