Rectorul Universităţii din Oradea, prof.univ.dr. Constantin Bungău, a deschis conferinţa cu prezentarea acestei platforme de cercetare româno-maghiară, subliniind că platforma se împarte în două locuri cu aparatură complementară şi anume unul în campusul universităţii noastre şi cealălalt în campusul Universităţii din Debrecen, la Facultatea de Inginerie. Acest proiect este unul interdisciplinar, incluzând şase facultăţi ale Universităţii din Oradea precum: Inginerie Managerială şi Tehnologică, Ştiinţe, Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, Medicină şi Farmacie, Protecţia Mediului, Construcţii, Cadastru şi Arhitectură.
Principalul obiectiv al proiectului este dezvoltarea unei platforme comune care să pună la dispoziție infrastructura necesară pentru cercetările în domeniul materialelor avansate, care să sprijine dezvoltarea de proiecte de cercetare fundamentale în acest domeniu. Platforma integrează trei laboratoare, două la Universitatea din Debrecen, cu scopul de a investiga materiale inteligente și compozite la nivel macro și micro și un laborator la Universitatea din Oradea, unde pot fi analizate proprietățile la scară nano ale materialelor.
Proiectul SMARTMAT a fost implementat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 (www.huro-cbc.eu) și este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, respectiv de către Ungaria și România.
Echipamentele achiziţionate prin acest proiect sunt printre cele mai performante din ţară, şi anume microscop cu forţă atomică Agilent 5500, Nano Indenter G 200, software pentru simulare cu element discret EDEM şi microscop optic. De aceste dotări vor putea beneficia cadre didactice şi doctoranzi ai Universităţii din Oradea şi nu numai.
Echipa de experţi a Universităţii din Oradea este formată din 19 membri, manager de proiect fiind prof.dr.ing. Vesselenyi Tiberiu, de la Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică. În cadrul Universităţii din Debrecen echipa de experţi este formată din 7 membri, manager de proiect fiind dr. Budai István, de la Facultatea de Inginerie.
Alte informaţii sunt disponibile pe website-ul proiectului http://imtuoradea.ro/smartmat/
Contact
Universitatea din Oradea
Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică
Str. Universității nr. 1, Oradea, România
Tel : +40 259 408 136,
imt@uoradea.ro
Biroul de Comunicare