Absolvenții programului de studiu Interpretare muzicală-canto – Bede Robert și Bede László – și-au dovedit măiestria vocală și scenică în două roluri extrem de complexe: Nemorino din Elixirul dragostei de G. Donizetti și Canio din Paiațele de R. Leoncavallo.

Din fuziunea conceptuală a acestor două titluri de operă s-a născut titlul spectacolului COMMEDIA DELL’AMORE, îmbinând elemente din Commedia dell’arte cu scene de încărcătură veristă.

În Elixirul dragostei, în rolul Adinei au excelat cu lejeritate Larisa Ștefan și Beatrix Hașaș, personajul Belcore a fost interpretat cu pasiune și forță de Mészáros Levente, Aronescu Norbert a încântat publicul cu acuratețe și responsabilitate în personajul Dulcamara iar Gianetta și-a găsit întruchiparea scenică în ingenioasa prezență scenică a lui Cristina Bede și Camelia Goia. Alături de personajul principal din Paiațele, au creat o tensiune dramatică autentică Cristina Bede (Nedda), Bede Robert (Peppe), Aronescu Norbert (Tonio), Mészáros Levente (Silvio).

În scenele de ansamblu au pășit pe scenă, cu bucuria și emoțiile debutului, Antal Zsuzsanna, Delia Ardelean, Vlad David, Dehenes Dorottya, Andrea Domuţa, Georgiana Gordea, Mihai Macovei, Roxana Pop, Carmen Sabou, Adrian Szabo, Daniel Teszler.

Studenții-interpreți și-au însușit tehnica vocală și măiestria interpretativă de la cadrele didactice ale Facultății de Arte – Universitatea din Oradea (Conf.univ. Dr. Theodore Coresi, Conf.univ. Dr. Florina Mariș Hinsu, Lect.univ. Dr. Lavinia Cherecheș, Asist.univ. drd. Florin Mariș Hinsu, Asist.univ. Cătălin Scurt) și la cursurile ERASMUS și de măiestrie vocală din țară și străinătate.

În abordarea studiului și realizării scenice a personajelor, coordonatorul Clasei de operă, Conf.univ. Dr. Carmen Vasile, a pus un accent deosebit pe înțelegerea gândurilor, trăirilor, acțiunilor și biografiei personajelor în egală măsură cu dezvoltarea abilității studenților-interpreți de trăire autentică.

Reducția pentru pian a orchestrației deosebit de ample a fost intrepretată într-un mod remarcabil de Prep.univ. Bogdán Bódis Ádám, care, pe parcursul repetițiilor a contribuit substanțial la însușirea muzicală a rolurilor.

Prin apauzele și ”bravo”-urile din timpul și la sfărșitul spectacolului, publicul a confirmat spectacolul de operă al studenților cântăreți ca fiind un succes.

Citeşte şi:

http://almanah-euterpe.blogspot.ro/2015/06/commedia-dellamore.html

http://www.opera-oradea.blogspot.ro/2015/06/commedia-dellamore.html

http://www.carmen-vasile.blogspot.ro/2015/06/commedia-dellamore.html

https://www.facebook.com/dr.carmen.vasile/media_set?set=a.10153414468312154&type=3&pnref=story

 

PhD Docent CARMEN VASILE

Mobile: +4 0723 670392 / e-mail: dr.carmen_vasile@yahoo.com

FB / LinkedIn / Blog

Almanah Euterpe / Opera Oradea / University of Oradea Publishing House