Ioan Pușcaș s-a născut la data de 10 iulie 1932 în pitoreasca aşezare sălăjeană Treznea.

În perioada 1952-1958 a fost studentul Facultăţii de Medicină şi Farmacie Timişoara. În anul 1972 devine Doctor în Medicină.

După absolvirea facultăţii şi-a desăvârşit pregătirea profesională trecând prin toate treptele ierarhice, de la medic de medicină generală până la medic primar medicină internă și gastroenterologie.

Prof.univ.dr. Ioan Pușcaș a condus Secția de medicină internă a Spitalului orășenesc Șimleul Silvaniei timp de 20 de ani, iar din 1990 a înființat și coordonat Centrul de Cercetări și Asistență Medicală, unde a desfășurat atât munca medicală cât și cea de cercetare. Comunicările științifice au fost deosebit de apreciate pe plan național și mondial, fiind publicate în prestigioase reviste de specialitate din USA. Încă din 1973, de când Domnul Profesor a descoperit medicamentul Ulcosilvanil, a atras atentia și aprecierea comunității științifice internaționale, fiind ales Membru al Academiei de Științe al USA.

De la înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea şi până la plecarea pe drumul veşniciei, a onorat cu demnitate învăţământul medical orădean, fiind specialist pe disciplinele Gastroenterologie și Medicină internă; a organizat cursuri postuniversitare de endoscopie digestivă; din anul 2003 a fost conducător de doctorat îndrumând mai multe serii de doctoranzi, unii dintre ei devenind cadre universitare ale Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea.

De asemenea a fost timp de 8 ani Prorector al Universității Oradea, oferindu-i-se titlul de Doctor Honoris Causa al Universității noastre.

Profesorul Puşcaş are o vastă experienţă profesională, concretizată prin 42 de brevete de invenţie, 126 de priorităţi/descoperiri mondiale, 17 cărţi de specialitate, 616 lucrări şi 484 de comunicări ştiinţifice, recunoscute - pe plan naţional şi internaţional - prin diverse medalii, ordine şi diplome, precum şi prin diferite funcţii academice şi universitare. S-a remarcat ca un om de aleasă omenie şi înaltă probitate academică şi profesională.

Universitatea din Oradea și Facultatea de Medicină si Farmacie deplânge dispariţia omului şi profesorului Ioan Pușcaș şi exprimă adâncă durere şi sincere condoleanţe familiei îndoliate.

Dumnezeu să-l odihneasca în pace!