La conferinţă au participat alături de reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai instituţiilor de învăţământ şi ai mediului de afaceri din Bihor, cadre didactice şi cercetători ai Universităţii din Oradea. Sala a fost neîncăpătoare pentru tinerii studenţi şi absolvenţi veniţi să se informeze despre noile oportunităţi de finanţare.

Prof.univ.dr. Ioan Gheorghe Ţara, prorector responsabil cu managementul resurselor financiare, a moderat acest eveniment subliniind “Scopul conferinţei este de a promova oportunităţile de finanţare pentru tinerii care doresc să îşi înceapă o afacere cât şi oportunităţile absolvenţilor în a accesa piaţa muncii”, invitând pe cei doi miniştri să-şi expună programele. 

Florin Nicolae Jianu, ministrul IMM-urilor, Mediul de afaceri şi Turism, s-a adresat publicului prezent în aulă cu conceptul de “a crea o punte între ceea ce înseamnă mediul public guvernamental şi educaţie şi de asemenea de a crea o punte între antreprenori, oameni de afaceri şi mediul educational, spre a vedea în ce măsură educaţia este conformă cu nevoile angajatorilor”. Mesajul său este că “România poate deveni un model de bună practică, prin toate aceste instrumente şi programe de subvenţionare pentru absolvenţi, la nivelul Uniunii Europene şi la nivel global”. 

Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, s-a adresat în special tinerilor pentru care s-a iniţiat conceptul “România start up”, subliniind că este “un program de finanţare cu bani europeni a ideilor frumoase de afaceri din mediul privat, de aceea provocarea este ca tinerii să se joace cu idei frumoase pe care să le pună în practică. Banii europeni sunt principala sursă de finanţare şi sprijin în toate zonele de economie şi provocarea este ca banii să ajungă acolo unde să producă în economie valoare adăugată.”

Conferinţa s-a încheiat cu o sesiune de întrebări şi discuţii pe tema accesării fondurilor de finanţare în vederea iniţierii unor afaceri în mediul privat sau a unor proiecte implementate de studenţi.