În deschiderea simulării membrii prezidiului au adresat cateva cuvinte invitaților prezenți, colegilor profesori și studenților. Conf. Univ. Dr. Simona Trip, prorector pentru managementul serviciilor studențești și sociale a salutat inițiativa Departamentului de Relații Internaționale șli Studii Europene de a oferi studenților metode alternative de învățare, complementare cu informațiile dobândite prin intermediul cursurilor. Conf. Univ. Dr Simona Bodog a transmis un mesaj de încurajare din partea Senatului universitar pentru acest gen de activități.

Prof. Univ. Dr. Ioan Horga, decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale și Studii Europene, Științe Politice și ale Comunicării, a prezentat istoricul acstui eveniment și cum acesta s-a dezvoltat în timp, precum și ambițiile viitoare ale acestui format. Conf. Univ. Dr. Mircea Brie, șeful Departamentului de Relații Internaționale și Studii Europene, a reamintit studenților necesitatea implicării acestora în activități extracuriculare, acestea devenind indispensabile actului educațional. Asist. Univ. Dr. Constantin Vasile Țoca, ca organizator și coordonator al activității, i-a încurajat pe studenți să dea tot ce e mai bun din ei pentru a reprezenta cu succes statul pe care și l-au ales.

Studenții participanți au fost organizați în jurul unei mese rotunde asemănătoare condițiilor din cadrul Consiliului de Securitate ONU. În cadrul celei de-a 5-a ediții s-a introdus și un juriu format din: Lector Univ. Dr. Florentina Chirodea, Lector Univ. Dr. Alina Stoica, Conf. Univ. Dr. Luminița Șoproni. Juriul a acordat la finalul dezbaterilor premii pentru cel mai bun negociator și cel mai bun lider de grup.

Studenții participanți și-au ales fiecare un stat pe care să-l reprezinte în cadrul Consiliului de Securitate:

STAT

Student

SUA

Cadar Emanuel Vasile

RUSIA

Oprea Ruxandra

CHINA

Diana Groza

MAREA BRITANIE

Dana Mirela Alina

FRANTA

Flutur Aurelia

ARGENTINA

Strete Patricia

AUSTRIA

Marisa Butcovan

CIAD

Opris Ovidiu

CHILE

Chirodea Ionel

IORDANIA

Tirla Tabita

LITUANIA

Irimie Daniel

LUXEMBURG

Lung Andrei

NIGERIA

Kovacs Beatrix

COREEA DE NORD

Blajan Anamaria

RWANDA

Mut Madalina

Pe lângă statele cu drept de vot au existat și state cu statut de observator. Mirela Mărcuț a reprezentat Spania, fiind şi chairman al simulării, Ucraina a fost reprezentată de Damașcan Daniel, iar Rep. Moldova a beneficiat de mai mulți reprezentanți dintre care s-au remarcat Alexandru Tanasiev și Cristian Țurcanu.

Pe parcursul a aproximativ 5 ore, studenții au fost invitați să negocieze soluții pentru Ucraina atât într-un cadru formal (la masa negocierilor), cât și într-un cadru informal (în timpul pauzelor).

Conform procedurilor de lucru, ședința a început prin prezentarea poziției fiecărui stat. Pe baza acestora s-au conturat câteva direcții de discuție. Studenții s-au concentrat pe acțiuni ce să determine reprezentatul Rusiei să-și retragă trupele de la granița cu Ucraina pentru a dezamorsa situația. Într-un mod surprinzător, reprezentantul Chinei a ales să sprijine Ucraina în rezolvarea conflictului intern prin propunerea unei formule de dialog Rusia – Ucraina, cu statul chinez ca și mediator. Această propunere a primit sprijinul majorității, fiind convins și reprezentantul Rusiei, în continuare fiind negociat cadrul acestui dialog.

Ultimul punct pe agenda discuțiilor a cuprins aspectele umanitare ale crizei din Ucraina. Toate statele s-au oferit sa acorde ajutor sub formă de provizii și medicamente, precum și ajutor financiar în vederea reconstrucției. Ședința s-a încheiat printr-un vot final pe o rezoluție ce a cuprins toate punctele discutate mai sus.

La finalul simulării a avut loc ceremonia de premiere, în cadrul căreia membrii juriului împreună cu decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale și Studii Europene, Științe Politice și ale Comunicării au acordat diplome de participare tuturor studenţilor implicaţi în procesul de simulare ONU şi s-au acordat trei premii studenților, Daniel Damașcan, Ruxandra Oprea și Groza Diana, care s-au remarcat în mod deosebit în cadrul discuțiilor.