Echipa de lucru a fost una interdisciplinară, formată din biologi, botaniști, silvicultori, geografi, geologi, specialiști de la Universitățile din Evora (Portugalia), Wroclaw (Polonia), Parma (Italia), Gavle (Suedia), Magdeburg (Germania), Universitatea din Oradea (România), respectiv CERES International Project (Portugalia). Universitatea din Oradea a fost reprezentată de lector. univ. dr. Stelian  Nistor, de la Facultatea de Geografie, Turism și Sport, Departamentul de Geografie, Turism și Amenajarea Teritoriului.

Image  

Coordonatorul științific al acțiunii a fost  Wroclaw University of Enviromental and Life Sciences, prin Dr. Tomasz Kokurewicz, iar gazda întâlnirii și organizatorul acesteia a fost, din partea CERES International Project din Portugalia, dr. Axel Bamberger. „Arealul de analiză a fost situl Natura 2000 «Costa Sudoeste», din Aljezur, Portugalia. Discuțiile au pornit de la analiza contextului general european, apoi s-au concentrat pe analiza studiilor de caz legate de ecosistemelor costiere, forestiere, a ecosistemelor umede, pe analiza relațiilor dintre arealele construite în relație cu ariile protejate. Analiza a fost una comparată, participanții comparând cele mai bune metode de bună practică din țările de origine în încercarea de a găsi cele mai eficiente modalități de a implementare a acestor bune practici în alte situri Natura2000 din Europa”, relatează lect. univ. dr. Stelian Nistor.

Un studiu de caz particular a fost reprezentat de modalitatea de protecție a coloniei de lilieci mici cu potcoavă (Rhinolophus hipposideros), din Vale da Telha, situl Natura 2000 „Costa Sudoeste”, una dintre cele mai mari colonii a acestei specii din Portugalia.

Image  

„Datorită declinul rapid al biodiversității, care, din păcate, este o realitate în fiecare țară membră a consorțiului academic european, s-a luat decizia ca în cadrul viitoarelor întâlniri, fiecare țară să selecteze două arii protejate care se confruntă cu dificultăți în implementarea Directivelor Europene, respectiv Directiva Habitat și Directiva Specii, și, prin analiza multidisciplinară, prin vizite in-situ, prin consultarea comunităților locale, să găsească cele mai eficiente soluții și metode pentru reducerea acestor dezechilibre”, spune lect. univ. dr. Stelian Nistor.

În următoarele întâlniri ale experților EU GREEN este planificată, de asemenea, implicarea studenților, în așa fel încât expertiza specialiștilor să fie transferată cu succes studenților.

Image  

Echipa de Comunicare – Universitatea din Oradea