Evenimentul marchează un moment-cheie în calendarul academic, oferind participanților oportunitatea de a înlocui întâlnirile virtuale desfășurate pe parcursul anului cu sesiuni de lucru față în față, esențiale pentru consolidarea colaborării. Programul include sesiuni plenare și întâlniri directe între membri clusterului, PhD Council, European Task Force și Joint Research Commission. Pe parcursul „Săptămânii Cercetării” va fi definită viziunea și foaia de parcurs pentru WP3 în următorii ani academici. Totodată, evenimentul creează cadrul ideal pentru a ieși din rutina zilnică și a aborda proiectele dintr-o perspectivă nouă.

Unul dintre subiectele principale pentru 2025 va fi Ancorarea cercetării în societate: o abordare multi-nivel a părților interesate. În acest context, vor fi organizate trei mese rotunde deschise, axate pe teme transversale, menite să încurajeze dialogul și schimbul de idei între diferitele domenii științifice.

Scopul acestor dezbateri este acela de a ancora cercetarea derulată în cadrul EU GREEN în realitățile și nevoile regiunilor locale, acolo unde activează principalii actori publici și privați. Demersul își propune să creeze punți între cerințele regionale de cunoaștere în domeniul sustenabilității și expertiza cercetătorilor din universitățile membre EU GREEN, contribuind astfel la dezvoltarea unor rețele externe solide și la identificarea de soluții sustenabile.

Discuțiile vor aborda relația cu regiunile pe trei niveluri:

  1. campusurile universitare, unde actorii implicați sunt studenții, cetățenii și asociațiile;
  2. orașele, unde principalii parteneri de dialog sunt administrațiile locale;
  3. macroregiunile, unde interacțiunea vizează întreprinderi mici, mijlocii și mari, atât din sectorul public, cât și privat.

„Al doilea subiect important al dezbaterilor va fi «La infinit și dincolo: viitorul colaborării de cercetare EU GREEN după 2026», iar această «Săptămână a Cercetării» va fi momentul perfect pentru a începe ca participanții să reflecteze asupra pașilor următori pe care doresc să-i facă împreună. Acest mare eveniment reprezintă o ocazie de a întâlni noi colegi și de a discuta. Vom fi aici pentru a vă ajuta să găsiți o potrivire științifică cu ceilalți participanți, dacă este necesar”, transmit reprezentanții Universității din Parma.

În paralel cu „Săptămâna Cercetării”, se va desfășura și prima ediție a concursului „3-minute Fame”, organizat la nivelul Consiliului de Doctorat, unde studenți doctoranzi din cele nouă  universități membre își vor prezenta lucrările. „Fiți alături de ei, pentru a-i susține în această competiție EU GREEN!” Studenții doctoranzi vor participa și la ateliere desfășurate în paralel, pentru a-și îmbunătăți abilitățile trans-disciplinare.

Toți membrii structurilor implicate în WP3Joint Research Commission, cele șase clustere, PhD Council și European Task Force – sunt invitați să participe, pentru a continua colaborarea deja inițiată în cadrul acestui demers comun. De asemenea, cercetătorii și cadrele didactice interesate să se alăture structurilor de cercetare ale EU GREEN sunt așteptați să ia parte la evenimente și să devină parte activă a acestei rețele academice internaționale. În acest sens, toți membrii personalului și cercetătorii interesați trebuie să contacteze Coordonatorul local EU GREEN, prorectorul prof. univ. dr. habil. Anca Dodescu și managerul local WP3, prorector prof. univ. dr. Sanda Filip,  până la 31 martie 2025.

 

Echipa de Comunicare – Universitatea din Oradea