Continuăm în acest fel să atragem specialiști ai Dreptului, dar și ai Administrației publice la Oradea, pentru a dezbate teme de actualitate, foarte importante, prin prisma disputelor pe care acestea le generează în doctrină și în practică. Bienala Facultății de Drept a inclus, în premieră, 4 conferințe de specialitate distincte și o masă rotundă dedicată profesiilor juridice.
În cadrul Bienalei s-au derulat următoarele conferințe de specialitate, după cum urmează:
• Contenciosul Administrativ. Conferința Națională (ediția a V-a): ,,Contenciosul administrativ – garanția statului de drept”
• Conferința de Administrație Publică (ediția a VI-a): ,,Eficiență în Administrația Publică”
• Conferința de Drept Civil: ,,Consimțământ și Nulitate în Dreptul Civil”
• Conferința de Științe Penale: ,,Științele penale la peste 10 ani de la adoptarea noilor coduri fundamentale ale României. Experiențe (și) din alte state”
După intonarea imnului de stat al României s-a ținut un moment de reculegere în memoria profesorului Romulus Gidro, care a fost cadru didactic și la Facultatea de Drept și care a trecut recent la cele veșnice.
Bienala Facultății de Drept a debutat cu un moment festiv, și anume: ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa doamnei prof. univ. dr. Verginia Vedinaș de la Universitatea București, personalitate marcantă a Dreptului administrativ din România. Doamna prof.univ.dr. VERGINIA VEDINAȘ a fost membru în Colectivul de redactare a Codului administrativ al României în perioada 2016-2018, respectiv membru în Colectivul de redactare a Codului de procedură administrativă al României (2018-2022). Din perspectiva cercetării științifice, menționăm calitatea de coordonator al Colectivului de Drept administrativ în cadrul Colectivului de redactare a ,,Enciclopediei Juridice” și coautor, Vol. I, II și III apărute la „Editura Universul Juridic” (Vol. IV fiind în curs de apariție), dar și coordonator al lucrării Codul administrativ comentat, Vol. I-II, Ed. „Universul Juridic”, București 2022 și 2023. Totodată, a fost apreciată și co-optarea colegilor noștri în proiectele care acoperă aria Dreptului administrativ, fie că amintim de contribuția „Codul administrativ comentat”, fie că amintim de evenimentul deja consacrat prin 4 ediții la Oradea: ,,Contenciosul Administrativ. Conferința Naționa Bienala a continuat cu derularea conferințelor de specialitate, ale căror lucrări s-au ,,întins” pe parcursul celor două zile. Dezbaterile au fost vii, cu accente intense pe alocuri, dar apreciate de către participanți.
La eveniment au participat cadre didactice și cercetători, respectiv practicieni ai Dreptului și Administrației publice din România (Alba-Iulia, București, Cluj-Napoca, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Timișoara, Tg. Mureș), din Chișinău (Rep. Moldova) și Cernăuți (Ucraina), precum și din Ungaria (Debrecen, Miskolc, Szeged), Polonia (Lublin), Turcia (Istanbul) – cu un număr total de lucrări de peste 90.
La acestea s-au adăugat și dezbaterile din cadrul mesei-rotunde cu tema: ,,Digitalizare în profesiile juridice”. Masa rotundă din final, a supus atenției participanților provocările pe care le aduce procesul de digitalizare al profesiilor juridice, la aceasta aducându-și contribuția reprezentanți ai Baroului Bihor și ai Baroului Satu-Mare, ai Curții de Apel Oradea, ai Camerei Notarilor Publici Oradea, alături de gazdele de la Facultatea de Drept.
Evenimentul a fost transmis live pe juridice.ro, înregistrând o audiență de peste 4000 de vizualizări - auditorii fiind de pe întreg teritoriul României.
”Mulțumim invitaților și partenerilor noștri, precum și tuturor celor care și-au adus contribuția la reușita evenimentului”, a declarat decanul facultății și ”să ne revedem cu bine la edițiile viitoare”, a mai adăugat dumnealui.
Echipa de Comunicare UO