Universitatea din Oradea a găzduit, joi - 12 decembrie 2024, dezbaterea unei teme actuale, anume „fake news, dezinformare și propagandă în România”. Acest eveniment, organizat de Departamentul Științe Politice și Jurnalism din cadrul  Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării (FIRISPSC), a fost susținut de Cătălin Gomboș – jurnalist la Radio România și Marian Voicu - președinte al Asociației „Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români”, specialiști în comunicare politică.

Odată cu evoluția platformelor informaționale, riscul propagandei de tip „fake news” crește considerabil și utilizatorii devin tot mai expuși la acest fenomen. Relatând despre pașii de identificare a unei știri false, jurnalistul Marian Voicu a evidențiat principalele întrebări pe care oricine și le poate pune, pentru a verifica veridicitatea unei știri: „Care este sursa principală?, Ce?, Când?, Unde?, De ce?” Astfel, pot fi înțelese atât obiectivele respectivei știri, cât și consecințele acesteia pe termen scurt și lung. Marian Voicu a vorbit și despre diferența dintre un „fake news” și un „false news”, subliniind că: intenția, graba, strategia, obiectivele și bugetul, fac diferența.

Referindu-se la ideile conspiraționiste, Cătălin Gomboș a menționat că „Aceste idei n-au dispărut odată cu comunismul, ci au apărut sub o altă formă”. Mai mult, jurnalistul a făcut o analogie între teoriile conspirației și Apocalipsă, concluzionând că toate conspirațiile nasc frică, iar aceasta, la rândul ei, creează nesiguranță.

Toți cei prezenți au fost de acord că trebuie încurajate gândirea critică și spiritul analitic, care reprezintă principalele arme împotriva dezinformării. „Fii informat, fii protejat!”

Echipa de Comunicare – Universitatea din Oradea


Image Image