Reprezentanții Universității din Oradea au marcat, în vechea citadelă universitară a Italiei, Ziua Națională a României -1 Decembrie. Gazda delegației orădene și moderatorul evenimentului, oferit de Universitatea din Oradea comunității românești și prietenilor ei din regiunea Veneto, a fost prof. univ. dr. habil. Dan Cepraga, directorul Departamentului de Studii Lingvistice și Literare.

Image  

În cadrul manifestării, găzduită chiar de Universitatea din Padova,  a fost prezentată publicului  docu-drama „Avram Iancu – împotriva Imperiului”, cu subtitrare în limba italiană. „Filmul a adus în fața spectatorilor un fragment din istoria mișcărilor de unitate națională care au contribuit la realizarea Marii Uniri din 1 decembrie 1918. Figura emblematică a eroului național a lăsat o impresie deosebită specialiștilor în istorie, limbă și cultură română și a încălzit inimile românilor prezenți în sală”, relatează prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș.

Vizionarea a fost urmată de o scurtă conferință pe teme de istorie românească, care a oferit publicului oportunitatea de a se familiariza cu contextul istoric și politic al evenimentelor prezentate în film. Prorectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș a oferit publicului amănunte referitoare la felul în care a fost realizată pelicula și locurile în care au fost filmate cele mai importante scene.

Image  

La rândul său, conf. univ. dr. Florentina Chirodea, Directorul Departamentului de Relații Internaționale și Studii Europene de la Universitatea din Oradea, a prezentat o sinteză a factorilor interni și internaționali care au favorizat realizarea aspirațiilor de unitate a românilor, a eforturilor diplomatice de recunoaștere a voinței poporului, exprimată în Adunarea Națională de la Alba Iulia și a noii ordini mondiale, instalată după semnarea Tratatului de Pace de la Paris.

Image

Sărbătoarea dedicată României s-a încheiat cu un recital vocal – instrumental oferit celor prezenți de conf. univ. dr. Oana Lianu, Ambasador cultural al României și cadru didactic al Departamentului de Muzică, de la Facultatea de Arte a Universității din Oradea. „Cântecele patriotice i-au cucerit pe toți cei care au simțit românește, prietenii italieni fiind impresionați de performanța artistică, profesionalismul și pasiunea cu care Oana Lianu a interpretat piesele muzicale celebre din folclorul românesc. Atmosfera de sărbătoare a unit sufletelor celor prezenți și le-a umplut de sentimente de admirație și respect pentru cultura și istoria poporului român”, spune prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș.

Image  

De asemenea, reprezentanții celor două instituții de învățământ superior, din Oradea și din Padova, au discutat despre extinderea parteneriatului inter-universitar în direcția organizării unor stagii de doctorat în cotutelă și propunerea de noi programe intensive combinate (BIP) pe teme din sfera studiilor socio-umaniste.

Evenimentele dedicate Marii Uniri au fost organizate cu sprijinul Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția, condus de prof. univ. dr. habil. Cristian Luca. Instituția promovează valorile și tradițiile românești în Italia, fiind și un promotor al colaborărilor inter-universitare dintre cele două țări, la nivel de excelență.

Vizita delegației Universității din Oradea la Padova s-a desfășurat în cadrul proiectului CNFIS-FDI-2024-F-0572, Cooperare, internaționalizare și management academic pentru promovarea excelenței.

 

Echipa de Comunicare – Universitatea din Oradea