În deschidere, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, a spus despre lucrarea care are peste 400 de pagini și este rezultatul a peste doi ani de muncă laborioasă, că se constituie într-o monografie „completă, complexă și comprehensivă” a învățământului superior orădean.
Prezent la eveniment, în calitate de prorector al Universității din Oradea dar și ca titular al proiectului științific ce a avut ca rezultat această carte de istorie, prof. univ. dr. Sanda Filip a declarat că „Istoria învățământului superior din Oradea – din Evul Mediu până în anul 1989 este o lucrare științifică importantă care adâncește înțelegerea noastră asupra învățământului superior din Oradea”.
El însuși membru al echipei care a coordonat apariția lucrării, alături de prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa și prof. univ. dr. emerit Mihai Drecin, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș a anunțat că, în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor, „Istoria învățământului superior din Oradea – din Evul Mediu până în anul 1989”, va vedea lumina tiparului, cel mai târziu, la începutul anului 2025. Trecând în revistă primele capitole ale lucrării, cele legate de Școala Capitulară, de Academia de Drept, Academiile Teologice Ortodoxă și Greco-Catolică de la Oradea, prorectorul universității a mărturisit că lucrarea și-a propus să pună în evidență, nu doar instituții, nume de dascăli, studenți iluștri, ci și „viața de zi cu zi a acestora”. La fel de important, a mai afirmat prorectorul, istoria învățământului academic orădean ține cont și de „contextul politic și geopolitic al epocii”.
La rândul său, prof. univ. dr. emerit Mihai Drecin a vorbit, pe scurt, despre Institutul Pedagogic de la Oradea. „Am încercat să mergem pe aceeași linie, să scoatem în evidență contextul istoric și politic în care s-a înființat Institutul”, a spus coordonatorul acestui capitol din „Istoria învățământului superior din Oradea – din Evul Mediu până în anul 1989”. Prof. univ. dr. emerit Mihai Drecin a amintit rolul esențial avut de doi bihoreni, academicianul Mircea Malița și fruntașul comunist Petre Blajovici, în reînnodarea tradiției universitare orădene. „Am trăit istoria Institutului Pedagogic din interior”, a mărturisit prof. univ. dr. emerit Mihai Drecin, adăugând că, la cei 80 de ani împliniți chiar în ziua evenimentului, își dorește să aibă zile până la lansarea volumului următor, cel despre istoria Universității din Oradea de după anul 1989.
„Aceasta este povestea Universității din Oradea, o poveste cu traume, dar, până la urmă, cu final fericit. Universitatea din Oradea este asemeni păsării Phoenix, a renăscut, s-a adaptat, s-a reorganizat și a știut mereu să o ia de la început, în funcție de realitățile sociale cărora a trebuit să le facă față”, a mai spus prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș.
Alături de cei care au coordonat realizarea acestei istorii a învățământului academic orădean sunt: prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș – prorector al Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa – decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării și prof. univ. dr. emerit Mihai Drecin, din colectivul de autori mai fac parte: Laura Ardelean, Bodo Edith, Florentina Chirodea, Delia Cora, Cristian Culiciu, Constantin Demeter, Livia Chiurcuța, Traian Ostahie, Radu Romînașu și Mihaela Teacă.
Spre surprinderea celui sărbătorit, la final, întreaga audiență i-a urat, în cor și-n cântec, prof. univ. dr. emerit Mihai Drecin „La mulți ani!”. Fost prorector al Universității din Oradea, fost deputat și membru al Academiei Oamenilor de Știință din România, prof. univ. dr. emerit Mihai Drecin a primit flori și daruri din partea instituției și a colegilor de la Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării. Evenimentul a fost întregit de un scurt recital de nai, aparținând artistei de renume internațional conf. univ. dr. Oana Lianu.
Echipa de Comunicare – Universitatea din Oradea