În deschidere, prof. univ. dr. habil. Diana Cupșa, de la Departamentul de Biologie al Facultății de Informatică și Științe, membră a clusterului de cercetare EU GREEN Provocări în diversitatea și funcționarea ecosistemelor (Challenges in ecosystem diversity and function), le-a vorbit celor prezenți despre importanța prezenței arborilor în mediul urban. „Dincolo de faptul că arborii generează oxigen pentru planeta noastră, ne place să privim copacii. E important să avem arbori și în spațiul urban pentru că ei absorb noxele din aer”, a explicat universitarul orădean.

Înainte să pună efectiv mâna pe lopeți, elevii și studenții au avut parte și de un scurt curs de plantare. Adriana Bonțe, reprezentantul firmei care a furnizat arborii plantați în campusul Universității din Oradea, le-a spus tinerilor cât de importante sunt, de pildă, fertilizarea și udarea solului.

N-a durat mult până când, depășindu-și reținerile inițiale, elevii de la Liceul „Traian Vuia”, cot la cot cu studenții și profesorii lor, s-au răspândit prin tot campusul, plantând, de-a lungul și de-a latul acestuia, 30 de cedri și brazi argintii. Pe nesimțite, evenimentul s-a transformat într-o adevărată competiție, plină de veselie și entuziasm, între elevi și studenți. Nu au lipsit glumele, făcute de tineri, pe seama talentului colegilor în a mânui lopata sau hârlețul. Ca să își amintească de acest eveniment și de semnificațiile sale, toți participanții au primit câte un tricou cu însemnele EU GREEN.

Prof. univ. dr. Mariana Mureșan, de la Facultatea de Medicină și Farmacie a Universității din Oradea, și ea membră a staff-ului local al alianței europene EU GREEN, le-a mulțumit tuturor celor prezenți subliniind că: „Fiecare copăcel plantat reprezintă o speranță, angajamentul nostru față de un viitor sustenabil și pentru educația ecologică”.

 

Echipa de Comunicare – Universitatea din Oradea

 

Image  

Image  

Image  

Image  

Image  

Image  

Image  

Image  

Image