De asemenea, în cadrul workshop-urilor dedicate tinerilor cercetători prezenți la CERED 2024, cadre didactice ale Universității din Oradea au prezentat documente fundamentale ale alianței academice europene EU GREEN și au discutat despre obiectivele acesteia cu privire la acces diversitate și incluziune în mediul universitar. Conf. univ. dr. Julien Ferencz Kiss a vorbit despre „Carta diversității și incluziunii în Alianța EU GREEN”. Conf. univ. dr. Laura Bochiș a abordat tema „Programelor de învățare pe tot parcursul vieții în Alianța Universitară EU GREEN” și a încercat să răspundă unor întrebări provocatoare precum: Ce avem? Ce învățăm? Ce preluăm?

Prorectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Anca Dodescu – coordonatorul local EU GREEN, împreună cu decanul Facultății de Științe Socio-Umane, prof. univ. dr. habil. Karla Barth – managerul WP7, au propus o altă temă interesantă, în contextul Pachetului de lucru 7 al EU GREEN: „Acces, diversitate și incluziune în universitățile din România. Cum ne pregătim?”

În același timp au declarat despre Conferința Națională de Cercetare în Educație CERED 2024, că a avut „o semnificație deosebită, atât pentru Universitatea din Oradea, cât și pentru prezența universității în «corul» EU GREEN”.

În calitate de lider al Pachetului de lucru 7: Access, diversitate și incluziune, în cadrul alianței universitare EU GREEN, Universitatea din Oradea și-a asumat un rol important în a promova măsuri care ajută la depășirea limitărilor structurale ale programelor educaționale ce nu iau în considerare pe deplin nevoile specifice ale grupurilor sub-reprezentate, colaborând îndeaproape cu organismele publice și societatea civilă. Dezvoltarea unei Carte EU GREEN a incluziunii și diversității, asigurarea accesului gratuit la cursuri on-line în domeniul sustenabilității pentru grupurile sub-reprezentate, dezvoltarea de programe de învățare pe tot parcursul vieții pentru sustenabilitate, promovarea incluziunii prin organizarea unor evenimente sportive și culturale dedicate grupurile sub-reprezentate sunt direcțiile principale de acțiune în cadrul pachetului de lucru dedicat accesului, diversității și incluziunii”, spune prof. univ. dr. Anca Dodescu, prorector al Universității din Oradea și coordonator local EU GREEN.

Subliniind că sub auspiciile CERED 2024, universitarii orădeni ce fac parte din Pachetul de lucru 7 al EU GREEN au avut posibilitatea de prezenta specialiștilor din toată țara munca lor din ultimii doi ani, coordonatorul local EU GREEN, prof. univ. dr. Anca Dodescu, a mai declarat: „Cadrele didactice din cele mai relevante universități din România au apreciat printre altele: inventarierea grupurilor de studenți subreprezentați, soluțiile pe care membrii Alianței EU GREEN le-au găsit pentru o mai bună incluziune a acestora, inițiativa de schimbare a politicilor în domeniul accesului, diversității și incluziunii. În cadrul discuțiilor s-a constatat existenta unor probleme similare în toate universitățile din România”.

Din perspectiva alianței EU GREEN, Conferința Națională de Cercetare în Educație CERED 2024 a reprezentat cadrul ideal pentru diseminarea standardelor, soluțiilor și bunelor practici existente la nivelul alianței universitare europene EU GREEN privind accesul, diversitatea și incluziunea către instituțiile de învățământ superior românești, precum și pentru a crește gradul de conștientizare și a influența politicile educaționale publice cu privire la acces, diversitate și incluziune. Parteneriatul Universității din Oradea cu Asociația Română de Cercetare în Educație, Universitatea din București, Universitatea «Babeș-Bolyai» Cluj-Napoca, Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iași și Universitatea de Vest din Timișoara, precum și prezența invitaților speciali din cadrul celor mai prestigioase universități românești, ai  Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație, Consiliului Județean Bihor,  Inspectoratului Școlar Bihor, Casei Corpului Didactic și ai Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Bihor garantează impactul la scară largă și succesul acestor demersuri de diseminare a lecțiilor învățate în cadrul alianței EU GREEN”, consideră prof. univ. dr. habil. Karla Barth, decanul Facultății de Științe Socio-Umane, manager al Pachetului  de lucru 7: Access, diversitate și incluziune EU GREEN.

 

Echipa de Comunicare - Universitatea din Oradea

Image  

Image  

Image  

Image