Romanian Young Virtuosos este un proiect menit să prezinte atât publicului larg lucrări românești mai puțin cântate sau chiar necunoscute, dar mai ales să încurajeze tinerii muzicienii români, la început de drum, să-și continue formarea, având ca exemplu perioada de tinerețe a compozitorilor români ai secolului XX și XXI”, spun organizatorii.

Dintre lucrările mai puțin cunoscute publicului, prezentate în cadrul acestui turneu, se remarcă, prin ineditul său, „Elegia” compusă de Regele Mihai I al României, la vârsta de 20 de ani, dedicată viitoarei Regine Ana. De asemenea, violonistul și compozitorul Vlad Maistorovici a creat pentru această serie de evenimente ciclul de trei lieduri, pe versuri de Noemi Marin, pentru voce, pian și violoncel. Repertoriul a fost eclectic, cuprinzând lucrările de tinerețe ale compozitorilor români: George Enescu, George Stephănescu, Tiberiu Brediceanu, Gherase Dendrino și Paul Constantinescu, piese prezentate în aranjamente noi pentru două voci, violoncel și pian.

Așa cum și-a propus, Romanian Young Virtuosos a adus în fața melomanilor orădeni muzicieni tineri din România, care se bucură deja de o carieră internațională: Rodica Vică - soprană, Martiniana Antonie - mezzosoprană, Ștefan Cazacu - violoncelist și Diana Ionescu - pian.

„Universitatea din Oradea s-a bucurat de deosebita onoare de a fi partener al proiectului Romanian Young Virtuosos, derulat de Asociația pentru Muzică Artă și Cultură și  finanțat de AFCN. Este un proiect care, prin intermediul recitalurilor camerale susținute de cei patru artiști, a însuflețit orașele București, Brașov, Sinaia, Oradea și Timișoara. Romanian Young Virtuosos a venit cu un repertoriu muzical impresionant, care a cuprins lucrări din literatura muzicală românească. Miercuri, în incinta Sălii de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor,  cei patru artiști: Rodica Vică, Martiniana Antonie, Ștefan Cazacu și Diana Ionescu au impresionat publicul orădean prin sensibilitate, profunzime, lirism și virtuozitate”, a declarat conf. univ. dr. Ariadna Mircescu.

Concertul de la Oradea a fost cel de-al patrulea eveniment din cadrul turneului, fiind organizat de Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură din București, în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, Universitatea din Oradea - Facultatea de Arte, Seat România și Forumul Cultural Austriac din București.

 

Echipa de Comunicare – Universitatea din Oradea

Image  

Image  Image