Amfitrionul evenimentului, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, prorector al Universității din Oradea, a vorbit, în deschidere, despre buna relație pe care instituția academică orădeană o are cu mediul de afaceri și cu administrația locală.

În discursul său, rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău i-a provocat pe toți cei prezenți să își imagineze universitatea anului 2023, adăugând că deceniul trei al acestui mileniu începe cu bobocii anului 2024. „Prezentul este interesant, Universitatea din Oradea trebuie să se bazeze pe strategii și inițiative pentru a face față la toate provocările”, a subliniat prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău.

Adresându-se celor „prin care trăiește o universitate”, studenților, rectorul i-a îndemnat să se folosească de toate oportunitățile pe care anii de studii le scot înaintea lor. „Educația universitară nu poate fi înlocuită de nimic altceva, nici chiar de Inteligența Artificială. Să știți că lipsa educației nu face casă bună cu Inteligența Artificială”, a avertizat prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, adăugând: „Învățați să dați dovadă de inteligență umană, nu de inteligență artificială”.

Rectorul Universității din Oradea a anunțat că, în premieră pentru instituția academică pe care o conduce, numărul studenților din anul întâi a trecut de 4.500, creșterea procentuală a „bobocilor” fiind de 9%, față de numărul studenților înmatriculați acum un an. Prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău a subliniat că, împreună cu masteranzii, doctoranzii, studenții aflați la rezidențiat sau la cursuri post-universitare, Universitatea din Oradea are, în anul de studiu 2024-2025, nu mai puțin de 21.231 studenți.

Apoi, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău le-a vorbit apoi profesorilor Universității din Oradea, amintindu-le rolul lor „esențial în formarea acestor tineri”. „Vă încurajez să fiți mentori dedicați și să împărtășiți nu doar informație, ci și valorile și etica profesională care sunt fundamentale în domeniul nostru universitar”. Rectorul Universității din Oradea nu a uitat să-i felicite pe cei 19 colegi ai săi care și-au câștigat, în anul universitar precedent, dreptul de a coordona lucrări de doctorat. Nu au fost uitate nici cadrele didactice care au ieșit la pensie. Prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău le-a mulțumit public celor 19 universitari pensionari pentru tot ceea ce au făcut în anii de activitate.

„Am trecut cu bine peste vizita instituțională a ARACIS”, a anunțat prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, anticipând că, peste câteva zile, instituția națională de acreditare academică va reconfirma gradul ridicat de încredere de care se bucură Universitatea din Oradea.

Vorbindu-le reprezentanților puterii locale și de stat, rectorul a evidențiat numărul mare de specializări și domenii de master pe care Universitatea din Oradea le pune la dispoziția tinerilor dornici să învețe și să studieze aici. „Poate nu știați, dar avem 44 de domenii de master acreditate. După numărul acestora, Universitatea din Oradea este pe primul loc în România”, a afirmat prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău. „Vă încurajez să ne sprijiniți și pe viitor, în inițiativele noastre de cercetare și formare profesională”, a mai spus vorbitorul, evidențiind parteneriatul cu Primăria Municipiului Oradea și cu Consiliul Județean Bihor, relație care a dus la darea în folosință a unui nou cămin studențesc, cu 450 de locuri, respectiv a Parcului Științific și Tehnologic.

„Aș vrea să gândim spre viitor, să fim optimiști, să fim oameni și să facem performanță aici, la Oradea, împreună!”, a îndemnat prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău la finalul alocuțiunii sale.

Conf. univ. dr. Aurel Căuș i-a provocat pe studenți să învețe și să aibă inițiativă. „Poziția de care vă veți bucura în viață depinde de ceea veți face în plus, față de ceea ce vi se cere”, a subliniat președintele Senatului Universității din Oradea. „Este momentul să vă construiți viitorul. Învățați pentru a deveni mai buni, astfel încât societatea să aibă nevoie de voi”, a mai spus conf. univ. dr. Aurel Căuș.

Prefectul județului Bihor s-a adresat studenților. „Fiecare zi petrecută aici este o zi investită în voi înșivă și în viitorul vostru”, a spus Marcel Dragoș, amintindu-și că, acum 24 de ani, el absolvea cursurile Facultății de Geodezie și Cadastru a Universității din Oradea.

„Universitatea din Oradea este mai mult decât o instituție de învățământ, este un partener durabil al administrației locale, pentru dezvoltarea orașului nostru”, a afirmat Teofil Filimon, viceprimarul Oradiei. El a mai transmis că edilii orașului își doresc ca acesta să devină „un centru de excelență în educație și inovație”, acest deziderat fiind de neconceput fără parteneriatul cu Universitatea din Oradea.

Mircea Mălan – vicepreședintele Consiliului Județean Bihor – i-a îndemnat pe cei prezenți să mediteze asupra sensului vieții. Reprezentantul administrației județene i-a provocat pe cei tineri „să își ia în mâini cârma propriei existențe, să își deschidă aripile pentru a cunoaște lumea și să  încerce să trăiască frumos în această lume”. Mircea Mălan a citat din C.A. Rosetti: „Luminează-te și vei fi, voiește și vei putea!”, subliniind că: „E nevoie de lumina cunoașterii ca să știți cine sunteți. (...) Vă doresc să vă alegeți propria cărare și să nu vă lăsați ființa desființată de lucrurile mărunte ale acestei lumi”. Vicepreședintele Consiliului Județean a încercat chiar să definească iubirea recurgând la un citat din Shakespeare: „Partea mea aleasă, adică sufletul meu, din adâncimi desprinsă, adică din profunzimile ființei mele, va pleca spre tine ca să dăinuie a ta”.

„Boboaca” de 10 a anului 2024, Aida Maria Ritli le-a promis dascălilor și părinților că studenții generației ei îi vor face „mândri de toate realizările noastre”.

Tradiția înmânării, de către decanii facultăților Universității din Oradea, a Carnetelor de Excelență tinerilor cu cele mai mari note la admitere nu a lipsit nici anul acesta din desfășurătorul ceremoniei inaugurale. Momentul a fost, încă o dată, prilej de mândrie și emoție sau, cum a subliniat prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, „un semnal că, la Universitatea din Oradea, excelența este încurajată și răsplătită”.

Evenimentul s-a încheiat cu un scurt program muzical susținut de corul Universității din Oradea, condus de lect. univ. dr. Carmen Rus.

 

Echipa de Comunicare – Universitatea din Oradea

Image  

Image  Image