Prorectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș i-a fost gazdă și ghid istoricului britanico-român. În vizita sa la Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir”, prof. dr. Dennis Deletant a apreciat impresionantul volum de studii științifice publicate aici, sub egida Editurii Universității din Oradea. De altfel, musafirul Universității din Oradea a și primit în dar, din partea, directorului Centrului de Studii Interdisciplinare, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, mai multe volume de istorie, care i-au trezit interesul.

Oaspetele englez a fost curios să vadă fondul de carte „Monica Lovinescu – Virgil Ierunca”, aflat în posesia Bibliotecii Universității din Oradea. „Cum au ajuns toate aceste cărți tocmai aici, în biblioteca dumneavoastră”, a întrebat prof. dr. Dennis Deletant. „Universitatea din Oradea a fost singura instituție care, la acea vreme, s-a arătat dispusă să primească fără condiții  biblioteca soților Monica Lovinescu – Virgil Ierunca”, a explicat prorectorul prof. univ. dr. Sorin Șipoș. În aceeași sală, cei doi istorici au poposit pentru câteva minute la „Fondul Silviu Dragomir”. Biblioteca marelui istoric român a fost recuperată, după cum i-a relatat prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș oaspetelui său, contra cost, dintr-un anticariat. „Am putea să stăm aici săptămâni întregi”, a exclamat prof. dr. Dennis Deletant.

La rugămintea directoarei bibliotecii, Florica Ujoc, prof. dr. Dennis Deletant și-a pus semnătura pe mai multe dintre cărțile sale aflate în patrimoniul instituției. Impresionat de biblioteca universității, prof. dr. Dennis Deletant a promis că va trimite și el la Oradea cărți din biblioteca sa. „Nici la București, nici la Cluj, nici la Iași, nimeni nu m-a invitat vreodată la un astfel de tur! Biblioteca este coloana vertebrală a unei universități”, a spus, la finalul vizitei sale, prof. dr. Dennis Deletant.

Plimbându-se prin campus, prof. dr. Dennis Deletant s-a declarat impresionat de Universitatea din Oradea și de patrimoniul acesteia, mai cu seamă ce frumusețea ansamblului secession.

 

Autorul mai multor volume de istorie a României și a estului european, cu mare sucees la public, publicate în țară și în străinătate, prof. Deletant a venit să studieze în țara noastră prin intermediul unei burse acordată de British Council, în anul 1969. Douăzeci de ani mai târziu, istoricul a fost declarat persona non grata de regimul Ceaușescu. Dennis Deletant avea însă să revină în România, câteva luni mai târziu, chiar în timpul revoluției din decembrie 1989, în calitate de consultant al postului de televiziune BBC. Cel mai recent volum al său, România – 1916 -1941 O istorie politică a apărut în 2022.

 

Echipa de Comunicare - Universitatea din Oradea

Image  

Image  

Image