Prima zi a evenimentului științific a fost dedicată unei vizite la Grupul „Plastor” din Oradea. Aici, dr. ing. Ion Șereș – director general al companiei, le-a prezentat participanților, cadre didactice din mai multe centre universitare, cele mai recente tehnologii de lucru și cele mai moderne rețele de automatizare. Participanții au vizitat și laboratoarele Facultății de Inginerie Managerială și Tehnologică (IMT) a Universității din Oradea, organizatoarea manifestării.
Cea de a doua zi a workshop-ului „Inginerie – Producție - Universitate”, a fost dedicată prezentărilor științifice. Elita inginerească a Universității din Oradea, rectorul ei, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, prof. univ. dr. ing. habil. Radu Țarcă, prof. univ. dr. ing. habil. Florin Blaga, prof. univ. dr. ing. habil. Iulian Stănășel și prof. univ. dr. ing. habil. Tiberiu Vesselenyi au prezentat comunicări științifice din domeniul științelor inginerești.
„Facultatea noastră este norocoasă, aș putea spune – a afirmat prof. univ. dr. ing. Constantin Bungău, el însuși cadrul didactic al IMT – avem industrie la Oradea și acest lucru contează foarte mult. Vin multe companii să producă la noi. În ultimii ani, a început să crească și ponderea întreprinderilor care își aduc la noi domenii precum ingineria și proiectarea”.
Prof. univ. dr. ing. habil. Florin Blaga a prezentat lucrarea „Trepte spre viitor... Industry 6.0” , în cuprinsul căreia a vorbit despre cele mai recente cercetări făcute în domeniul injecției maselor plastice, despre studiile doctorale derulate la Universitatea din Oradea în acest domeniu, proiectarea proceselor tehnologice și a utilajelor necesare acestora.
Managerul Grupului „Plastor”, dr. ing. Ion Șereș s-a referit la colaborarea societății pe care o conduce cu Universitatea din Oradea, la bursele și stagiile de practică pe care aceasta le oferă studenților orădeni. „Trebuie să facem corp comun, altfel tinerii valoroși vor continua să plece din țară”, a subliniat dr. ing. Ion Șereș, evidențiind faptul că parteneriatul pe care îl are cu Universitatea din Oradea este „benefic pentru Plastor”.
Prof. univ. dr. ing. habil. Iulian Stănășel a prezentat soluții pentru fabricații în cinci axe, proiectul unor linii suspendate automate de asamblare, o linie tehnologică de spălare și uscare a pieselor galvanizate și mai multe alte modele de bune practici în domeniul transferului tehnologic, implementate de Universitatea din Oradea în parteneriat cu agenți economici din oraș.
Prof. univ. dr. ing. habil. Tiberiu Vesselenyi le-a prezentat celor prezenți tehnologii și instalații în domeniul „nanoscience”, cum ar fi depuneri prin pulverizare sau prin evaporare. Tot el a punctat și dotările tehnice care vor face din viitorul Centru de Transfer Tehnologic al Universității din Oradea „un punct de reper în cercetarea inginerească din România”. Este vorba despre microscoape cu laser, camere de filmare ultrarapidă, roboți etc. De asemenea, prof. univ. dr. ing. habil. Tiberiu Vesselenyi a vorbit despre preocupările inginerilor cercetători orădeni legate de domenii precum: nanotehnologiile, utilizarea roboților pentru identificarea surselor de poluare agricolă sau dezvoltarea unor roboți de reabilitare, orteze flexibile și inteligente.
Echipa de Comunicare – Universitatea din Oradea