Lucrările s-au desfășurat pe trei secțiuni:

1. Joint Education Commission, structură ce reunește prorectorii responsabili cu educația din fiecare universitate EU GREEN.

2. Echipele de lucru din cadrul WP2, responsabile cu: i) pregătirea pedagogică și profesională a personalului didactic, ii) programe de studii comune, iii) programe de studii de scurtă durată și iv) includerea elementelor privind sustenabilitatea în curricula universitară.

3. Consiliul studenților EU GREEN.

Delegația Universității din Oradea a fost condusă de prof. univ. dr. habil. Gabriel Bendea, prorector responsabil cu managementul academic.

În cadrul Joint Education Commission, prorectorii universităților EU GREEN au analizat cele opt programele de studii organizate în comun (joint degree) propuse în cadrul Alianței. „Din cele opt propuneri, au fost selectate trei programe de studii de master, Universitatea din Oradea fiind partener în două dintre ele: Green Energy for Sustainability and Resilience (parteneri: UEx, ATU, HiG, UO și OvGU) și Sustainability, Innovation, Entrepreneurship in Intelligent Rural Territories (parteneri: UEx, ATU, UÉ, UA și UO)”, spune prof. univ. dr. habil. Gabriel Bendea. Prorectorul Universității din Oradea a mai precizat că aceste programe de studii comune vor debuta probabil în anul universitar 2026-2027.

Conștienți fiind de importanța existenței unei resurse umane bine pregătite, reprezentanții universităților EU GREEN au convenit ca acestea să organizeze programe de pregătire a personalului didactic. Astfel, în cadrul evenimentului anual „Academic retreat”, ce se va desfășura la partenerul irlandez ATU, cadrele didactice de la toate universitățile partenere vor învăța cum să includă în cursurile lor noțiuni referitoare la sustenabilitate. „Aplicând principiul „train the trainers”, acest grup de cadre didactice va asigura transmiterea către colegii din universitățile proprii a cunoștințelor dobândite, pentru ca, la rândul lor, să poată susține activități legate de ceea ce înseamnă sustenabilitatea pentru mediu, economie și societate”, a declarat dr. Tomina Săveanu, membru în Grupul de Lucru dedicat Educației și cercetător în cadrul Facultății de Științe Economice.

Demonstrând încă o dată că sunt dedicați educației pentru sustenabilitate, reprezentanții universităților membre EU GREEN, prezenți la Evora, au discutat despre conținutul unui viitor program de studii care să ofere o certificare secundară studenților interesați de domeniul sustenabilității – „Minor in Sustenability”.

De asemenea, universitarii EU GREEN pregătesc și cursuri on-line, desigur, circumscrise ideii de sustenabilitate. Este vorba de o bază de resurse educaționale deschise și gratuite (de tip MOOC), accesibile cadrelor didactice, studenților și publicului larg, pe ceea ce înseamnă cunoașterea obiectivelor de dezvoltare sustenabilă (Sustainable Development Goals - SDG). Cei care vor accesa aceste resurse, după parcurgerea unor module și susținerea unui test, vor primi certificat de absolvire.

La Evora s-a născut și ideea deschiderii de cafenele virtuale pentru studenții EU GREEN. Frecventând aceste locuri de întâlnire on-line, studenții vor putea ca, prin dialog, să își dezvolte cunoștințele de limbi străine de largă circulație precum: engleza, franceza, germana, spaniola și italiana, ori să învețe limbi străine mai puțin cunoscute ca româna, poloneza, suedeza sau portugheza. Nu în ultimul rând, aceste cafenele virtuale au fost gândite ca un loc de descoperire reciprocă a culturilor și tradițiilor țărilor reprezentante în alianța europeană EU GREEN.

 

Echipa de Comunicare Universitatea din Oradea

 

Image  

Image  

Image