Au fost prezenți: cadre didactice universitare, studenți, membri ai personalului auxiliar, premianții și, desigur, juriul ineditei competiții: prof. univ. dr. habil. Anca Dodescu – prorector al Universității din Oradea și coordonator al activităților EU GREEN din universitate, prof. univ. dr. habil. Karla Barth – decanul facultății de Științe Socio-Umane, coordonatorul Grupului de Lucru (WP) 7 din cadrul Alianței Europene EU GREEN, conf. univ. dr. Teofil Știop, directorul Departamentului Arte Vizuale al Facultății de Arte și tânărul fotograf Patrick Pop, masterand al Universității din Oradea.

La începutul discursului ei, prof. univ. dr. habil. Anca Dodescu a anunțat că, datorită succesului de care s-a bucurat concursul organizat la Universitatea din Oradea, inedita competiție de artă fotografică va fi replicată la nivelul tuturor universităților membre ale consorțiului EU GREEN. „Așadar, pregătiți-vă faceți în continuare fotografii! Sperăm să câștigăm premiul cel mare al Alianței”, a îndemnat prof. univ. dr. habil. Anca Dodescu. Prorectorul Universității din Oradea a spus că ideea concursului de fotografie i-a venit vizitând sediul Facultății de Comunicare al Universității din Extremadura. „Facultatea își are sediul într-o cetate. A fost cândva o zonă rău famată, care a trecut printr-un proces de regenerare urbană. Pentru a da o altă vibrație locului s-a decis ca acea fortăreață să fie a studenților. Acolo am văzut un concurs similar, cu fotografii superbe, expuse pe culoarele cetății”. Prof. univ. dr. habil. Anca Dodescu a spus că, în ceea ce o privește, concursul de fotografie organizat în cadrul activităților Grupului de Lucru (WP) 7 a fost „cel mai incluziv lucru pe care l-am văzut până acum”, întrecerea fiind deschisă: studenților, profesorilor și angajaților universității. „Încercăm să creăm acest sentiment de apartenență la o alianță europeană de universități. Iar concursul de fotografie este doar unul din pașii care ne vor aduce împreună” a mai spus prorectorul Universității din Oradea.

Prof. univ. dr. habil. Karla Barth, coordonatoarea Grupului de Lucru (WP) 7 – „Acces, diversitate și incluziune” al EU GREEN, a subliniat că „organizarea de evenimente culturale și sportive este unul din elementele importante ale proiectului comun al universităților europene”.

La rândul său, conf. univ. dr. Teofil Știop a mărturisit că a răspuns cu încântare provocării de a face parte din juriul concursului. „Trebuie să promovăm plăcerea de a lucra cu imaginea și nevoia de a ne exprima prin imagini”, a spus directorul Departamentului de Arte Vizuale. Conf. univ. dr. Teofil Știop a mai dezvăluit că, fără a discuta între ei, membrii juriului au ales aproximativ aceleași imagini. „Noi înțelegem, de fapt, imaginea fotografică, fără prea mare echivoc. Știm ce ne place și rezonăm la frumos. Sper ca acest concurs să continue”.

Tânărul artist fotograf Patrick Pop s-a declarat onorat să facă parte din juriu. „Fotografiile sunt foarte reușite. Continuați!”, a îndemnat și el.

Câștigătorii au primit, din partea organizatorilor: un album fotografic cu imagini despre Universitatea din Oradea, un hanorac cu însemnele EU GREEN, o diplomă și un print de mari dimensiuni al imaginii premiate. Nu în ultimul rând, toți cei șase laureați se vor bucura de câteva zile petrecute într-una din universitățile partenere ale proiectului academic european.

Vorbind în numele premianților lect. univ. dr. Kante Meister a spus că Facultatea de Arte s-a simțit obligată moral să participe la acest concurs. „Ne-am dorit să onorăm această inițiativă extraordinară”, a adăugat artistul.

Secțiunea dedicată studenților, a fost câștigată de fotografia intitulată „Reflexie de toamnă”, realizată de David Gabriel Beldean – Igaș. Premiul doi aparține studentei Diana – Simina Oșan, pentru lucrarea „Răsfoind în armonie”, iar pe podiumul ineditului concurs s-a mai clasat și studenta Dalia Ilea, cu fotografia „Început”. Categoria deschisă cadrelor didactice și personalului auxiliar de la Universitatea din Oradea a fost câștigată de Carmen Mladin – din cadrul structurilor administrative ale instituției, cu lucrarea cu lucrarea „New generation in the heart of the city”. Pe locul doi s-a clasat conf. univ. dr. Kante Meister, cu fotografia intitulată „Eingang zum Paradies – Entrance to Paradise”. Premiul trei fiind atribuit conf. univ. dr. Ioana Pop – Cohuț, pentru fotografia „Dor”.

Juriul concursului „Colecție de emoții în diversitate” a primit, în total, 113 fotografii, 58 dintre acestea fiind selectate pentru a intra în competiție.

Biroul Comunicare

Image  

Image  

Image