La un an după înființarea, în anul 1963, a Institutului Pedagogic de 3 ani Oradea, în cadrul acestuia apar două noi specializări, Istorie-Geografie și Educație Fizică.

În 1969, specializarea Istorie-Geografie se constituie într-o facultate independentă, această perioadă fiind, după cum o spun specialiștii una „de vârf pentru învățământul geografic orădean”.

Dar, anul 1973 aduce cu el începutul declinului școlii de geografie din Oradea. După patru ani de existență, facultatea se transformă în „secție” de Istorie-Geografie a Facultății de Învățământ Pedagogic Oradea. Erau anii de „restrângere” a învățământului pedagogic. Începând cu anul universitar 1974-1975, secția de Istorie-Geografie de la Oradea primește locuri de studiu (cifră de școlarizare) numai din doi în doi ani. Iar, în 1977, ca urmare a reorganizării învățământului românesc începea lichidarea secției. În 1979, ultima promoție a studenților de la cursurile de zi încheie, practic, istoria prerevoluționară acestei specializări.

Finalul a fost cumva paradoxal, dacă reținem faptul că, în toamna anului 1971, conducerea Institutului Pedagogic înainta Comitetului Județean de Partid un proiect de dezvoltare a centrului universitar orădean. „Referatul privind dezvoltarea învățământului superior în județul Bihor, propunea înființarea unei „Universități a vestului românesc”. La începuturile sale, instituția academică ar fi urmat să cuprindă șase facultăți: geografie-naturale, filologie, matematică-fizică, electro-mecanică, construcții și educație fizică. Între 1976 și 1979 cadrele didactice ale fostei secții de Istorie-Geografie fac demersuri pe lângă decidenții politici și din administrație pentru menținerea unui pol universitar la Oradea, însă „din păcate, audiențele la primul secretar al județului, memoriile înaintate forurilor din București au rămas fără rezultate.

Unsprezece ani mai târziu, într-un context politic radical diferit, conf. univ. dr. ing. Teodor Maghiar, atunci decanul Institutului de Subingineri, solicita Ministerului Învățământului să aprobe înființarea Universității Tehnice din Oradea. Începând cu anul universitar 1990/1991, în Universitatea din Oradea, Secția de Istorie-Geografie își reia și ea activitatea, având, pentru început, 25 de studenți. În primii ani Istoria și Geografia fac parte din corpul Facultății de Științe. Apoi, între 1995 și 1999, cele două specializări țin de Facultatea de Litere și Științe Socio-Umane. Între 1999 și 2022, Geografia, alături de: Istorie, Psihologie, Sociologie, Asistență Socială și Filosofie, va fi parte a Facultății de Științe Socio-Umane. Mai apoi, pentru cinci ani, 2002 și 2007, cele două specializări se regăsesc în cadrul Facultății de Istorie-Geografie. Acestora li se alătură și specializarea Relații Internaționale, Facultatea de Istorie, Geografie și Relații Internaționale funcționând între anii 2007-2011. În urma unui proces de restructurare a Universității din Oradea, în anul 2011, ia ființă Facultatea de Geografie, Turism și Sport.

Azi Facultatea de Geografie, Turism și Sport include în structura sa două departamente: Departamentul de Educație fizică, Sport și Kinetoterapie și Departamentul de Geografie, Turism și Amenajarea Teritoriului. La nivel de licență, cele 8 programe sunt: Educație fizică și sportivă; Kinetoterapie și motricitate specială, Sport și performanță motrică, Kinetoterapie și motricitate specială (cu predare în limba engleză), Geografia turismului, Geografia turismului (în limba engleză), Planificare teritorială, Știința mediului. Iar la nivel de master: Educație fizică și antrenament sportiv, Kinetoterapie în reeducarea funcțională, Gestiune și amenajare turistică, Gestiunea și planificarea teritoriului asistată de GIS, Tourism and management planning. Școala Doctorală în domeniul Geografie  este susținută de cinci conducători de doctorat și peste 30 de doctoranzi.

  • după 50 de ani de Geografie la Universitatea din Oradea (1964-2014) – Alexandru Ilieș, Mihai Vlaicu (coordonatori), Editura Universității din Oradea, 2014.

 

Biroul Comunicare