În cadrul Săptămânii Verzi a UE din 2024, campania #WaterWiseEU stimulează o conversație la nivel european despre gestionarea durabilă a apei și reziliența acesteia în fața schimbărilor climatice. Evenimentul din Oradea aduce împreună experți, studenți și reprezentanți ai industriei pentru a aborda soluții inovatoare și colaborative.

Presiunile asupra resurselor de apă vin din decenii de gestionare deficitară, poluare și schimbări climatice. La nivel mondial, ciclul apei este dezechilibrat, accentuând crizele legate de climă și biodiversitate. „WATER RESILIENCE” este o inițiativă cheie pentru conștientizarea acestor provocări și pentru promovarea unor soluții sustenabile.

Pornind de la această stare de fapt, în săptămâna 04.06.2024 – 07.06.2024, la nivelul alianței EU GREEN, alianță formată din nouă universități europene: Universitatea din Gavle (Suedia), Universitatea Wroclaw de Mediu și Științele Vieții (Polonia), Universitatea din Parma (Italia), Universitatea D`Angers (Franța), Universitatea Évora (Portugalia), Universitatea Otto von Guericke din Magdeburg (Germania), Institutul de Tehnologie Carlow (Irlanda), Universitatea din Oradea (România) și Universitatea din Extremadura (Spania), se desfășoară ample evenimente menite să educe și să conștientizeze populația, mediul economic și universitar cu privire la importanța unui management riguros al resurselor de apă.

Astfel, în acord cu ODD6, Apă curată și sanitație – „Asigurarea disponibilității și managementului durabil al apei și sanitație pentru toți”, adoptat în cadrul „Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă”, la nivelul Universității din Oradea, au loc o serie de evenimente derulate sub egida:

„WATER RESILIENCE”.

În cea de a doua zi a evenimentului, 04 iunie 2024, au avut loc webinarii susținute de către următorii specialiști în domeniul managementului, politicilor dar și tehnicilor inovative de gestionare a apei:

Conf. dr. ing Domuța Cristian -  Facultatea de Protecția Mediului, Universitatea din Oradea

"WATER MANAGEMENT IN THE CONTEXT OF CLIMATE CHANGE IN ROMANIA",

Dr. ing. Monica Crișan - Garda Națională de Mediu Comisariatul Județean Bihor

"TOWARDS A WATER RESILIENT EUROPE",

Conf. dr. Carmen Ghergheleș - Facultatea de Protecția Mediului, Universitatea din Oradea

"USE OF GEOTHERMAL WASTEWATER IN HYDROPONIC CROPS.

Prin acțiunile derulate, temele abordate, se aduc contribuții valoroase în susținerea obiectivelor Alianței EU GREEN, în dezvoltarea unor idei inovative pentru asigurarea unui management rațional și sustenabil al resurselor de apă, au precizat organizatorii.

 

Biroul Comunicare

Image  

Image  

Image  

Image