Proiectul DIGI4Care este finanțat prin programul transnațional Interreg pentru regiunea Dunării și își propune să creeze platforme mai eficiente de cooperare transnațională, cu accent pe integrarea teritorială, economică și socială a țărilor participante.
Proiectul reunește 12 parteneri din 8 țări, cu scopul de a dezvolta soluții comune care să abordeze provocările cheie din domeniul sănătății și să reducă decalajul existent pe planul tehnologiilor digitale.
Centrul de Formare pentru Managementul Serviciilor de Sănătate al Universității Semmelweis din Budapesta, în calitate de leader de proiect a organizat întâlnirea de inițiere a proiectului, unde s-au adunat experți din următoarele țări: Austria, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Ucraina, Ungaria și România.
Echiparea, educarea și responsabilizarea: instrumente pentru îmbunătățirea durabilă a asistenței medicale
În plus, DIGI4Care creează un set cuprinzător de instrumente de formare și programe de studii universitare pentru a se asigura că profesioniștii din domeniul sănătății au competențe actualizate în utilizarea tehnologiilor digitale. Prin intermediul atelierelor de consolidare a capacităților în diferite regiuni și prin dezvoltarea de materiale educaționale, DIGI4Care urmărește să sensibilizeze profesioniștii din domeniul sănătății și să le ofere competențele necesare pentru a implementa în mod eficient soluții digitale în practicile lor. Această abordare holistică, precum și formularea de recomandări politice, promovează un sprijin larg pentru tehnologiile digitale în domeniul asistenței medicale.
În următorii doi ani și șase luni, proiectul va testa și valida integrarea tehnologiilor digitale în diverse procese de sănătate, prin implementarea a 4 acțiuni pilot transnaționale care vizează boli precum diabetul, bolile cardiovasculare și tulburările neurologice.
Pe lângă acțiunile pilot, DIGI4CARE dezvoltă un set cuprinzător de instrumente de formare și consolidare a capacităților de îmbunătățire a programelor universitare și oferirea de recomandări de politici pentru sustenabilitatea pe termen lung la nivelul întregii regiuni.
Din partea Universității din Oradea proiectul este condus de prof. dr. Jurca Tünde, având ca și colaboratori experții prof.dr. Pallag Annamaria și prof.dr. Bungău Simona, experții juniori, drd. Radu Andrei și drd. Karettka Anett, precum și experții în derularea activităților pilot, prof. dr. Nistor-Cseppentő Carmen și prof. dr. Vesa Cosmin.